Goedbedoelde adviezen! Wat doe je ermee?

Goedbedoelde adviezen, wat doe je ermee?

Je ligt in scheiding en wordt overladen met adviezen. De hoeveelheid informatie die in de periode van scheiding op je afkomt, kan zo overweldigend zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet, het overzicht volledig kwijt  bent. en dan komen daar vaak ook nog eens ongevraagde adviezen die je liever niet wilt horen of waar je niets mee kunt.

Zijn al die adviezen wel zo goed bedoeld?

Ja absoluut, heel vaak is het fijn en vertrouwd om familie en vrienden om je heen te hebben die er voor jou zijn. De adviezen die ze geven zijn dan ook over het algemeen goed bedoeld. Toch is het belangrijk om bij elk advies dat je krijgt, jezelf af te vragen, of dat advies bij jou past. Hoort dat advies bij jouw eigenwaarde of druist het juist volledig tegen alles wat je bent in. Het is niet altijd verstandig om alle advies van vrienden en familie zomaar aan te nemen, hoe goed het vaak ook is bedoeld. Vooral als die adviezen afkomstig zijn van familie of vrienden die vinden dat hun mening zo belangrijk is, dat ze jou op het matje roepen. De afgelopen jaren heb ik veel mannen en vrouwen gesproken die gingen scheiden. Onderstaand voorbeeld laat zien hoe Manon en Dirk  door hun vrienden ter verantwoording werden geroepen.

Het zal je maar gebeuren

Zes jaar geleden besloten Manon en Dirk om te scheiden. De omgeving reageerde geshockeerd, hoe was het mogelijk, Manon en Dirk hadden het ideale huwelijk, twee prachtige kinderen en alles leek op rolletjes te lopen. Niemand, maar dan ook niemand had de breuk zien aankomen. Vrienden van Manon en Dirk vonden het hun taak om met Manon en Dirk te praten over de scheiding. Dirk vertelde mij later dat dit geen gesprek was, maar dat zij ter verantwoording werden geroepen door hun vrienden.

Wat dachten Manon en Dirk eigenlijk, zomaar scheiden als je kinderen hebt. Manon en Dirk hadden geen idee waar ze aan begonnen en moesten zich er maar overheen zetten. Een vriendschap die jarenlang heel warm en hecht was geweest veranderde van het ene op het andere moment. Zowel Manon als Dirk waren volledig van slag. Hun vrienden oordeelden, gaven adviezen zonder de feiten te weten. Manon en Dirk begrepen het niet, het laatste wat ze wilden was de kinderen pijn doen. Ze waren het er allebei over eens, dat de kinderen geen keus hoefden te maken en dat ze er allebei als ouder voor hen zouden zijn. Manon en Dirk hebben vrij snel hun scheiding met respect voor elkaar en de kinderen kunnen regelen. Met de vrienden die het nodig vonden om Manon en Dirk op het matje te roepen, hebben ze geen contact meer.

Je hebt het nakijken

De vrienden die destijds Manon en Dirk ter verantwoording hebben geroepen, hebben twee jaar geleden zelf besloten om te gaan scheiden. Dirk vertelde me dat Manon en hij met grote ogen en volle verbazing toekeken hoe hun vroegere vrienden met de scheiding omgingen en vooral met de kinderen. Alle adviezen, goed bedoelde woorden, bleken slechts woorden te zijn en vooral niet voor hen zelf te gelden. De scheiding was geen echtscheiding maar een vechtscheiding waar alleen maar verliezers waren. Zowel Manon als Dirk vonden het heel pijnlijk om dit van afstand gade te slaan.

Adviezen van vrienden en familie heel goed bedoeld kunnen zijn. Zoek in de moeilijke periode van scheiding steun bij vrienden en familie en laat je begeleiden door professionals.

Tien waardevolle adviezen

Je ligt in scheiding en je wordt overladen met adviezen. Vaak goedbedoelde adviezen die voor jou situatie juist slechte adviezen kunnen zijn.

Regelmatig zal ik in blogs waardevolle adviezen geven.

  1. Ga aan de slag met jou emoties over de scheiding.
  2. Vertel elkaar waarom je wilt scheiden. De ander heeft recht de waarheid te kennen.
  3. Het heeft niet zoveel zin te vragen wiens fout of schuld de relatiebreuk is, accepteer dat het de schuld is van de omstandigheden.
  4. Probeer af en toe even je zinnen te verzetten. Doe iets leuks en probeer je te ontspannen.
  5. Bereid je goed voor op de praktische en juridische zaken die bij de scheiding komen kijken zoals de boedelscheiding, de financiën, het ouderschapsplan en vergeet vooral de pensioenen niet.
  6. Ben je bewust van het proces waar je kinderen doorheen gaan. Niet alleen lig je als partners in scheiding, maar de kinderen scheiden ook mee.
  7. Vergeet niet om de tijd te nemen om zelf te rouwen. Ga af en toe alleen op de bank zitten en voel het verdriet.
  8. Leer om samen te werken met je ex-partner als co-ouder.  Je bent en blijft samen ouder en samen betrokken bij de opvoeding van jullie kind(eren).
  9. Over het algemeen zijn mensen die in scheiding liggen vanwege de emoties sneller geneigd dingen te vergeten. Schrijf op wat je moet doen en vink af wat je hebt gedaan.
  10. Hoe zwaar de periode van scheiding ook is, blijf positief en spreek geen kwaad over je partner in bijzijn van de kinderen.

Heb je na het lezen van deze blog vragen die je mij wilt stellen, of wil je een uur geheel vrijblijvend met mij sparren, stuur me dan gerust een email (info@colettecosijn.nl) of bel me op telefoonnummer 0627022736.