Respectvol Scheiden? De stap van partner naar ouder? Het kan!

Je besluit als partners te gaan scheiden en jullie zijn er allebei van overtuigd dat het kan, Respectvol Scheiden. De stap van partner naar ouder? En dan! De emoties die loskomen bij jou en je ex-partner, kunnen enorm heftig zijn. Ineens is het gedaan met de goede voornemens om respectvol te scheiden en je komt als twee kemphanen tegenover elkaar te staan. Of van het ene op het andere moment leef je volledig langs elkaar en wisselt geen enkel woord meer uit. Enorme spanningen die los kunnen komen, maken het scheiden gecompliceerd.

In het geval dat er géén kinderen bij betrokken zijn, zijn de spanningen vervelend en kan dit het scheidingsproces bemoeilijken. Maar echt een drama is het niet want de betrokkenen hebben zelf de stap genomen om te scheiden. Het is echter een ander verhaal wanneer er kinderen in het spel zijn. Kinderen willen niet dat hun ouders uit elkaar gaan.

De impact van een scheiding kan enorm zijn….

Wanneer kinderen in een omgeving wonen waar de ouders alleen maar ruzie maken of elkaar volledig doodzwijgen, dan kunnen de kinderen de schuld bij zichzelf gaan leggen. Kinderen kunnen dan denken dat zij de oorzaak zijn van de scheiding. En dat is niet wat je wilt. De gevolgen van deze gedachte kunnen op de lange termijn een enorme impact hebben op de rest van hun leven.

Een ander gevolg van het blijven ruzie maken, is dat de scheiding heel erg lang gaat duren. En in het ergste geval is het niet meer mogelijk om met behulp van een mediator de conflicten op te lossen. Laat staan een werkbaar ouderschapsplan te maken en een convenant op te stellen. In dat geval verlies je de regie over je eigen leven en zal de beslissing door een buitenstaander worden genomen. De rechter bepaalt dan hoe de verdeling eruit ziet na de scheiding en laat een convenant opstellen waar je je aan moet houden. Hij of zij bepaalt ook waar de kinderen gaan wonen, ook al ben je het niet eens met de beslissing. Het resultaat is dat er dan alleen maar verliezers zijn.

….maar het kan ook anders

Heb respect voor elkaar, voor de kinderen en maak de stap van partner naar ouder. Dit klinkt logisch en heel gemakkelijk, en toch valt het niet mee deze stap te maken. Op het moment dat het woord scheiding valt, komen emoties uit alle hoeken en gaten tevoorschijn. Emoties die dan vrij spel krijgen, kunnen heel heftig zijn en je leven volledig overheersen. Ooit begon je samen als partners en door de komst van kinderen werd je naast partner ook ouder. Op het moment van scheiding valt het partner zijn weg en ben je alleen nog maar ouder van je kinderen.

  • Een kind maakt niet de keuze om te scheiden.
  • Of om met een grote regelmaat spullen van de ene naar de andere woning te slepen.
  • Een kind maakt niet de keuze voor één ouder maar wil ze allebei.

Wanneer je boosheid en frustratie naar je ex-partner niet oplost, dan zal het heel moeilijk worden om samen voor de kinderen ouder te zijn. Niet samen de verjaardagen kunnen vieren, daar is nog overheen te komen. Maar het wordt toch echt anders wanneer ouders niet samen naar een afstuderen van hun kind(eren) kunnen gaan. Of nog erger, je als ouders niet samen in één ruimte kunt zijn en daardoor veel belangrijke momenten niet meemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de bruiloft van je kinderen of de geboorte van kleinkinderen. Als ouder mis je dan heel veel, maar dat is toch echt een keuze die je zelf maakt.

Uit eigen ervaring weet ik dat het super fijn is om samen als ouders bij een diploma-uitreiking en het afstuderen van je kinderen te kunnen zijn. Voor mij heeft het heel lang geduurd voordat dit mogelijk was. Deze lange weg wil ik jou heel graag besparen.

Hoe maak je die stap dan van partner naar ouder?

Lukt het niet om de stap van partner naar ouder te maken, dan wordt het heel moeilijk om respectvol te scheiden. Ervaring heeft uitgewezen, dat deze scheidingen dan heel vaak uitlopen op een scheiding met advocaten en in het ergste geval in de rechtbank. Wanneer je deze stap wilt maken en het scheidingsproces zo te vergemakkelijken, dan wil ik je hier heel graag bij helpen.

Net als trouwen is scheiden een werkwoord. Het is dus belangrijk dat je begrijpt waarom de ander wil scheiden. Wanneer je niet weet waarom je gaat scheiden en je niet de erkenning krijgt voor jouw pijn, verdriet of boosheid, dan blijf je in een vicieuze cirkel ronddraaien. Het is heel belangrijk dat alle pijn en frustratie wordt uitgesproken naar elkaar toe en dat je hierover met elkaar leert communiceren. Wanneer dit punt is bereikt, kunnen vaders en moeders beginnen met het maken van de stap van partner naar ouder. Is deze essentiële stap gemaakt, dan wordt het mogelijk om te gaan scheiden en te praten over andere belangrijke zaken zoals bijvoorbeeld het ouderschapsplan en de financiën.

Wat ik hoop dat je uit dit artikel haalt is, dat je ziet waarom het zo belangrijk is om de stap van partner naar ouder te maken. Scheiden is niet gemakkelijk, maar door te scheiden met respect zijn er alleen maar winnaars en kun je verder met de volgende stap in je leven.

Heb je na het lezen van deze blog vragen doe je mij wilt stellen, of wil je een uur geheel vrijblijvend met mij sparren, stuur me dan gerust een email (info@colettecosijn.nl) of bel me op telefoonnummer 0627022736.