Zeg dag tegen 2017 en omarm 2018

Zeg dag tegen 2017 en omarm 2018

De Kerstdagen zijn voorbij, de jaarwisseling ligt op de loer en het nieuwe jaar 2018 staat op je te wachten. Zijn de Kerstdagen in volledige harmonie verlopen, dan zul jij je op dit moment niet zo heel erg druk maken. Het kan ook zijn dat juist de Kerstdagen de druppel waren die de emotionele emmer deden overlopen. En emotioneel gezien is dat best een dingetje.

Zo sprak ik van de week Janneke. Janneke vertelde me dat ze met de hele familie Kerst had gevierd, maar dat de spanning om te snijden was. Elk jaar heeft Janneke op de tweede Kerstdag de hele schoonfamilie over de vloer, dat is een jarenlange traditie. Onder de boom liggen cadeautjes voor alle zwagers, schoonzussen, neefjes, nichtjes, haar man en kinderen. De dresscode is al jarenlang Black Tie, voor iedereen een ongeschreven regel.

De man van Janneke kwam deze Kerst in een overhemd en jeans naar beneden voor het samenzijn met de familie en het diner. Janneke ontplofte, gaf haar man blikken van regelrechte afkeuring. De man van Janneke negeerde de blikken. Hij had geen zin in Kerst. Hij was enorm moe van alle zakenreizen en wilde gewoon thuis zijn en zich vooral niet aanpassen. Dat had ze toch kunnen weten.

Toen Janneke haar man afgelopen woensdag confronteerde met zijn gedrag van tweede Kerstdag, was zijn enige opmerking dat hij haar even flink wilde dwarszitten. Janneke was in tranen, volledig overstuur.

Wie is de schuldige, de Kerstman of….?

Heeft het zin om iemand aan te wijzen als schuldige. Dat is in ieder geval niet aan mij. Ik ben een groot voorstander van respect, maar oordelen of veroordelen, dat is niet iets wat bij mij hoort. Ik stel liever goede vragen. Wat is jouw gevoel op dit moment? Wat is de belangrijkste reden dat je je op dit moment zo voelt?

Janneke maakt zich druk, omdat haar man lak heeft aan wat zij vindt. En haar man maakt zich helemaal niet druk om niets en niemand en doet zijn eigen ding. Dat deze Kerst de druppel is geweest die de emmer heeft doen overlopen, is voor Janneke absoluut het geval. Janneke en haar man zijn absoluut geen uitzondering.

Juist dit soort dagen kunnen extra prikkelend zijn voor relaties.

Wanneer twee mensen met elkaar samenleven, ontstaat er een vertrouwde manier van communicatie tussen hen. De verwachtingen en verlangens van beide partners zijn over en weer bekend. Deze hoeven zolang het goed gaat niet steeds opnieuw te worden besproken. Er zijn dan niet veel woorden nodig om elkaar te begrijpen, een half woord kan voldoende zijn.

Misscommunicatie gaat snel.

Maar niemand blijft hetzelfde. Je wordt ouder en gaat daardoor anders over dingen nadenken, dit heeft alles te maken met levenservaring. Door je carrière of je kinderen veranderen je verwachtingen van je huwelijk, zoals bijvoorbeeld je gevoel over de taakverdeling, je verlangens voor je eigen ontwikkeling.

Belangrijk is het dat je steeds weer opnieuw praat met elkaar over gevoelens en verwachtingen. Wanneer dat niet gebeurt, ontstaat er scheefgroei tussen de communicatie en de werkelijkheid. Vaak denken we te begrijpen wat de ander bedoelt op basis van vastgeroeste patronen en aannames. Het halve woord of juist die ene blik die eerder genoeg was, komt nu niet meer aan, omdat de onderlinge verstandhouding is veranderd. Emotioneel ben je niet in staat elkaar nog te bereiken.

De communicatie tussen Janneke en haar man is al heel lang niet zoals het geweest is. Allebei zijn de druk. Janneke heeft een enorm druk sociaal leven. Daarnaast zorgt zij voor de opvoeding van de vier kinderen. De man van Janneke heeft een enorme drukke baan, is veel in het buitenland en is blij als hij thuis is en dan in alle rust de krant kan lezen. Ergers in de afgelopen jaren zijn zij gestopt met communiceren. En deze Kerst was voor Janneke de druppel die de emmer heeft doen overlopen.

De jaarwisseling – 2018 – het begin van een nieuw levensjaar

Veel relaties lopen na Kerst en oud en nieuw op de klippen. Mensen scheiden dan meer dan de rest van het jaar. Hoe ziet jouw leven op dit moment uit? De enige die daarop antwoord kan geven ben jij. Mocht het zo zijn dat jij op dit moment in een situatie zit zoals Janneke, of je kent een dierbare vriendin, vriend of familielid, die overweegt om te scheiden, dan is het belangrijk dat je grip krijgt op de situatie. En de emotionele blokkades die zijn ontstaan gaat doorbreken. Wanneer je dit doen, krijg je ruimte om met respect te scheiden en met je ex-partner samen ouder te zijn van de kinderen.

Ervaring leert dat scheiden absoluut geen feest is, maar het is wel het begin van een nieuw hoofdstuk in je leven en in het leven van je kinderen.

Wil je meer informatie hebben of met mij van gedachten wisselen, dan kan dat natuurlijk ook in 2018. Elke dinsdagmiddag en vrijdagochtend kun je met mij een uur vrijblijvend sparren over blokkades waar je tegenaan loopt wanneer je overweegt om te scheiden, in scheiding ligt of net gescheiden bent.

Je kunt me contacten door te bellen (0627022736) te mailen naar (info@colettecosijn.nl) of druk op onderstaande BUTTON !