Wonen Zonder Zorgen & Respectvol Scheiden!
Wonen Zonder Zorgen & Respectvol Scheiden!

Wonen Zonder Zorgen & Respectvol Scheiden!

Wonen Zonder Zorgen & Respectvol Scheiden is een combinatie, die meer dan tien jaar geleden is ontstaan. Wanneer je met respect voor  elkaar uit elkaar gaat, kan de gezamenlijke woning ook goed worden verkocht. Aan de woning wil je natuurlijk zoveel mogelijk geld overhouden, hoe pijnlijk het ook is om deze te verkopen. Wonen Zonder Zorgen & Respectvol Scheiden ontwikkelde 10 jaar geleden een stappenplan voor mannen en vrouwen in scheiding, omdat scheiden ook het begin is van een nieuwe toekomst!

Mijn kennis en stappenplan betreffende verkoopstyling deel ik heel graag met je. Het stappenplan, welke in de roerige tijd van de crisis is ontwikkeld, heeft veel stellen in scheiding enorm geholpen om ondanks de destijds hele moeilijke woningmarkt en enorme hoge rentes, hun woning relatief snel, en voor de maximale vraagprijs te verkopen.

Ik wist niet dat ik dit kon, dus deed ik het toch maar!

In de periode van mijn eigen scheiding heb ik, onze destijds gezamenlijke woning, van top tot teen onder de loep genomen. Wij waren niet in de gelegenheid, om onze geliefde woning te behouden en hebben toen besloten dat deze in de verkoop moest. Dat was een heftige beslissing, maar de keuze om te scheiden was gemaakt en dit was één van de gevolgen.

Waar wij het destijds absoluut over eens waren is, dat we de maximale prijs voor de woning wilden hebben. Dit zou ons relatief ruimte geven om na de scheiding allebei een woning te kopen, zodat wij in staat waren om onze drie kinderen een nieuw thuis te geven.

Onze woning, die in de verkoop zou komen, bekeek ik met een bril van een buitenstaander en zo ontstond een enorme waslijst met zaken die moesten worden aangepakt. Alle deuren had ik in de periode voor de scheiding volledig ontdaan van alle verf. Het zag er niet uit. En ook de trap naar de 1e verdieping was een drama. Met de enorme waslijst ben ik destijds aan de slag gegaan en in overleg is de binnenkant van de woning geschilderd en de trap bekleed.

We moesten investeren. Ik was ervan overtuigd dat onze woning zó veel sneller verkocht zou worden en zoveel meer zou opleveren. En dat klopte uiteindelijk helemaal. Het koste heel veel energie, maar het geeft je zoveel rust wanneer de woning voor de maximale prijs wordt verkocht. Yes in 9 weken tijd was de woning drie keer tegen dezelfde prijs verkocht. De derde koper kocht het definitief, missie geslaagd!

Wonen Zonder Zorgen & Respectvol Scheiden, het kan!

Hoe pijnlijk het ook is voor jou, voor je ex-partner, haal het hoogst mogelijke bedrag uit deze woning.  Zorg dat de overwaarde de moeite waard is, ook al betekent dit, dat eerst investeren in het opknappen en het verkoopklaar maken van de woning nodig is. En ook in het geval dat je woning onder water staat, is het meer dan de moeite waard om toch te investeren in de afwerking van binnen en van buiten.

Op Funda krijg je slechts een paar seconden de tijd om de interesse van de potentiële koper te wekken. De eerste indruk is bepalend of de kijker naar de foto’s gaat of snel naar een andere woning doorgaat. En zeker in de periode van scheiding wil je toch dat je woning verkocht wordt, zodat je met respect voor elkaar door kunt gaan naar de volgende stap.

Destijds had ik een super fijne makelaar uit de Bollenstreek en nog steeds ben ik Peter van Biezen en het team van Heemborgh Makelaardij in Sassenheim dankbaar. Zowel bij de verkoop van de gezamenlijke woning, als de overdracht bij de notaris en daarna de koop van mijn nieuwe woning is mede mogelijk gemaakt door hen.

Met heel veel humor denk ik terug aan deze verkooptijd, hoe pijnlijk die ook was. Kwam de makelaar aan de voorkant de woning binnen, dan stoof ik aan de achterkant van de woning naar buiten, met alle jassen in mijn armen. De auto was tijdelijke kapstok tijdens de bezichtiging.

Allereerst is het enorm belangrijk dat je de beste makelaar bij jou in de buurt zoekt. In het algemeen is dat in deze tijd de makelaar die zich online zichtbaar weet te maken. Die begrijpt hoe de huidige woningmarkt in 2017 eruit ziet. Die in de periode van verkoop jouw steun en toeverlaat is.

Een aantal opvallende makelaars in de Bollenstreek zijn: Marjolein Mulder Makelaardij, Pitch Makelaars, Chantal Lefeber Makelaars en natuurlijk Heemborgh Makelaardij locatie Sassenheim en Nieuw-Vennep.

De magie van dit stappenplan.

Onderstaand stappenplan is handig om bij elke bezichtiging te gebruiken. Voor het maximale effect doorloop je alle stappen.

Algemeen:

 • Vraag je makelaar om zoveel mogelijk bezichtigingen te plannen op één dag.

Maandelijks:

 • De ramen aan de binnen en buitenkant schoonmaken, en vergeet vooral aan de buitenkant niet alle spinnenwebben weg te halen.
 • De voortuin, achtertuin en oprit ontdoen van onkruid en het terras aanvegen.
 • Vaste kledingkasten, keukenkasten en de trapkast netjes houden. Potentiële kopers trekken deze gewoon open omdat het een onderdeel is van de woning.
 • Maak alle inbouw- en keukenapparatuur brandschoon van binnen en check of ze functioneren. Laat ze repareren wanneer ze defect zijn.

Een dag voor de bezichtiging

 • Alle kamers opruimen en deze stofzuigen en spinnenwebben weghalen.
 • Gladde vloeren dweilen, zodat deze fris ruiken en schoon zijn.
 • Alle gladde oppervlakten schoonmaken, denk aan spiegels, tafels en frontjes van kasten.
 • Geef de badkamer, het toilet en de keuken een goede schoonmaakbeurt. Denk ook aan de tegelwanden en de verborgen hoekjes. Zorg dat deze ruimtes fris ruiken en alle losse spullen opgeruimd zijn.
 • Check of de inbouwapparatuur in de keuken schoon is, de koelkast is opgeruimd en er geen stinkende dingen in liggen.
 • Werk de was weg en ruim deze op in de kasten.

Op de dag zelf

 • Verzamel speelgoed, losse en persoonlijke spullen (zeker persoonlijke foto’s) en berg deze op. Hiervoor kun je manden neerzetten die tijdens de bezichtiging dicht mogen blijven.
 • Gebruik je auto als tijdelijke opslag van je entree. Denk hierbij aan jassen, sportspullen, laarzen. Na de voordeur is de entree de eerste indruk.
 • Loop de badkamer en toilet nog even na en zorg dat de toiletklep naar beneden is. Hang een schoon handdoekje op. Geef deze ruimtes een hoteluitstraling.
 • Laat de lampen in de badkamer en het toilet branden, zo voorkom je dat deze ruimten een hele donkere indruk maken.
 • Het aanrechtblad leegmaken, slechts een kleine eyecatcher laten staan. Zorg dat alle apparatuur glimt, inclusief de spoelbak, de kraan en het aanrecht. Denk er ook aan om de afzuigkap leeg te maken.
 • Alle gordijnen, rolgordijnen en vitrage openen in verband met goede lichtinval.
 • Maak alle bedden strak op en zorg dat de slaapkamers rust uitstralen. Een tip is om voor alle bedden een witte/ecru sprei te kopen en deze strak over de bedden te trekken. (denk aan luxe hotelkamers)
 • Was die nog niet is weggewerkt verstoppen in bijvoorbeeld de wasmachine of de droger. En als je echt een berg hebt, leg het dan tijdelijk in de auto;
 • Bij mooi weer kun je de tuinkussen in de stoelen leggen, maar laat de parasol naar beneden.
 • De auto’s niet op de oprit laten staan. Parkeer ze tijdelijk een straat verder of ga zelf met de auto weg.
 • De fietsen netjes in de schuur zetten.
 • De containers uit het zicht. Ervaring leert dat je de containers het beste bij je buren kunt zetten tijdens de bezichtiging.
 • Heb je schattige huisdieren, prima maar laat geen resten en geuren van je dieren in de woning achter. Een woning die ruikt naar hond of poes kan potentiële kopers in de eerste seconden al doen besluiten niet verder te willen kijken.
 • En zet op de eettafel, die leeg is een prachtige bos bloemen of groene takken voor de laatste finishing touch.
 • Ga gedurende de bezichtiging uitwaaien op het strand en verwen jezelf daarna met een heerlijke kop thee, koffie of glas wijn.

En dan het moment waarop je weet dat je woning verkocht is.

Wanneer je woning in de verkoop gaat is het de bedoeling dat deze op een redelijk korte termijn wordt verkocht. En toch is dat gevoel dubbel. Je wordt in deze periode van scheiden overspoelt door emoties en het vergt best wat energie om het verkoopklaar maken van je woning goed voor elkaar te krijgen. Maar je hoeft het niet alleen te doen.

Het team van Colette Cosijn werkt heel nauw samen met een ervaren vastgoedspecialist die jouw zorgen uit handen kan nemen. Het belangrijkste is nu, dat de woning tegen de hoogst mogelijke en dus maximale prijs wordt verkocht, zodat je door kunt naar de volgende stap in je leven. Een overwaarde geeft je ruimte en rust.

Wat ik hoop dat je uit dit artikel haalt is, dat Wonen zonder Zorgen & Respectvol Scheiden mogelijk is. Als startpunt voor de verkoop van de woning kun je bovenstaand stappenplan gebruiken. Het team van Colette Cosijn helpt je graag verder in dit traject van de woningverkoop, omdat scheiden ook het begin is van een nieuwe toekomst!

Heb je na het lezen van deze blog vragen die je mij wilt stellen, of wil je een uur geheel vrijblijvend met mij sparren, stuur me dan gerust een email (info@colettecosijn.nl) of bel me op telefoonnummer 0627022736.