Wat gedreven en gedrevenheid te maken heeft met een dynamo!

Afgelopen zondag stond ik op 700m van mijn werk helemaal stil. De dynamo had het begeven en wat later bleek had de accu een behoorlijke schade opgelopen.  Wat een geluk dat de pechhulp zo snel kon komen en ik werd geholpen. Even een waardevol moment om na te denken, te reflecteren!

Tot dusverre had ik absoluut geen aandacht geschonken aan hoe onderdelen zoals een dynamo zo essentieel kunnen zijn voor beweging. Geen werkende dynamo, dan ook helemaal geen vooruitgang maar abrupte stilstand. Maar wat heeft een dynamo van een auto nu te maken met gedreven zijn en gedrevenheid van ons als mens?

Gedreven zijn en gedrevenheid

Gedreven zijn en gedrevenheid kun je eigenlijk vergelijken met je innerlijke dynamo. Een accu van een auto kan zonder een werkende dynamo niet opladen tijdens het rijden. En zo is het ook bij ons, bij jou en mij. Wij hebben onze innerlijke dynamo nodig om in actie te komen, om te doen wat wij het liefste doen. Door gedrevenheid spoor je jezelf aan en je weet jezelf te motiveren. Valt dit weg, dan kun je best lekker gaan door een automatische piloot, maar echt veel energie zul je daar niet van krijgen.

Organisaties hebben steeds meer behoefte aan gedreven medewerkers en gedreven leiders. Mensen die met passie en vurigheid hun werk doen. En daarmee veranderingen en processen veerkrachtig kunnen doorlopen en zelfs kunnen versterken.

Hoe herken je gedreven medewerkers en leiders eigenlijk?

  • Zij kunnen anderen op een hele natuurlijke manier overtuigen en inspireren;

  • Zij zijn bevlogen, enthousiast en hebben een intrinsieke motivatie;

  • Zij werken vanuit hun hart.

Gedrevenheid is ´willen´

Het allerbelangrijkste kenmerk van gedrevenheid is ‘willen’. Jouw innerlijke dynamo kun je alleen optimaal laten draaien als je ook echt daadwerkelijk wilt. Van ‘moeten’ is nog nooit iemand gedreven geworden. Ik al helemaal niet. Hoe zit dat met jou?

Bij ‘moeten’ doe je puur en alleen de dingen die gedaan moeten worden, niet meer en niet minder. Gedrevenheid komt van binnen uit, omdat jij het wilt. Tegenslagen die op je pad kunnen komen kun je incasseren, omdat jouw gedrevenheid een belangrijk onderdeel is van wie je bent en waar je voor staat.

“zelfkennis is het begin van alle wijsheid”

– Socrates –

Als gedrevenheid een valkuil wordt!

Gedrevenheid is een absolute kernkwaliteit. Maar net zoals bij alles waar ‘te’ voorstaat, kan gedrevenheid doorslaan en zomaar een enorme valkuil zijn. Onlangs had ik een boeiend gesprek met een bestuurder die beweerde dat je als gedreven persoon het  risico loopt om op het eind van de dag uitgebrand op de bank te zitten, enkel en alleen omdat je niet van stoppen weet. Hier ben ik het absoluut niet mee eens! Gedrevenheid is een absolute kernkwaliteit. Pas op het moment dat er teveel of te weinig voorstaat, dan wordt het een valkuil.

Teveel gedreven

  • Een voorbeeld hiervan is dat je zo gedreven bent dat je niet kunt stoppen, je je eigen grenzen niet kent en dit gevolgen heeft voor jouw energieniveau. En ja dan lig je aan het einde van een dag ook helemaal energieloos op de bank. Dit kan komen doordat je de lat te hoog legt voor jezelf, je teveel hooi op je vork neemt, je te fanatiek bent in wat je doet en niet  van stoppen weet.

Te weinig gedreven

  • Een voorbeeld hiervan is dat je weinig tot geen aandrang voelt om ergens voor te gaan, of dat je zelden het gevoel hebt dat je ergens voor in brand staat, je ogen gaan glimmen. Maar het kan ook zo zijn dat je leidinggevende vindt dat je te weinig gedreven bent, oftewel te weinig motivatie laat zien. Te weinig gedreven zijn kan ontstaan doordat je niet de juiste functie hebt, werk doet waarvoor je geen passie voelt, je je talenten, kwaliteiten, drijfveren niet of onvoldoende kunt inzetten.

Is gedrevenheid te ontwikkelen?

Wanneer je jouw gedrevenheid, jouw interne dynamo goed weet in te zetten, dan kan het je heel veel energie opleveren, blijft de accu in top conditie en wordt het gemakkelijker om je doelen te behalen. Doelen die soms onmogelijk lijken te zijn. Een mooi bijkomend voordeel is dat dit ten goede komt aan jouw gezondheid. Niet geheel onbelangrijk 😊

Gedreven zijn en gedrevenheid is een kernkwaliteit die je absoluut verder kunt ontwikkelen. Belangrijk om je gedrevenheid verder te ontwikkelen is dan wel dat je moet doen in je werk wat bij je past en waar je hart ligt. En dat je jouw talent kunt inzetten en benutten. Dat is een absolute randvoorwaarde. Wil je hier meer over weten, neem dan contact op via onderstaande link, lees meer over loopbaancoaching of doe de werkplezier APK check.

meer weten, neem contact op

loopbaan coaching

APK Check

werkplezier APK check