Waarom in emotionele pijn blijven hangen als het ook anders kan!

Waarom in emotionele pijn blijven hangen als het ook anders kan!

De pijn die we ervaren, is een stimulans om dingen anders te gaan doen. Raak je met je hand een brandende houtkachel aan, dan weet je voor de volgende keer dat wanneer de houtkachel brandt je deze niet moet aanraken. Dat is iets wat we allemaal begrijpen.

Emotionele pijn voelt absoluut anders aan dan de pijn wanneer je een brandende houtkachel aanraakt.

Maar is dat ook zo?

Tegenslagen en tegenwind kunnen dan verdomd lastig aanvoelen, het geeft je wel de kans om je persoonlijk te ontwikkelen, om te groeien. Je kunt er ook voor kiezen om weg te duiken, je af te sluiten voor de realiteit en de emoties die er zeg volledig weg te drukken. Als je dit maar lang genoeg blijft doen worden deze pijn emoties vanzelf angsten.

De meeste mensen leven met veel onderdrukte angst, pijn, frustratie, boosheid enzovoort en doen daar helemaal niets mee. Doordat je met al deze onderdrukte gevoelens blijft zitten, kun je niet te je werkelijke kern van je zijn komen. Dat klink even heel erg zweverig, maar zolang je niet herkent, erkent wat jou dwars zit, wat jou emotioneel blokkeert, dan kun je niet je puurste en mooiste leven leven.

De angst die Marieke ontwikkelde.

Zo heeft Marieke een angst ontwikkeld, die ze pas afgelopen zomer onder ogen heeft durven zien. Marieke komt uit een gezin van vier kinderen en ze heeft gedurende haar hele jeugd gezien dat haar moeder voor elke cent die ze uitgaf, verantwoording moest afleggen aan haar vader. Marieke heeft al heel jong geleerd, dat geld gekoppeld is aan het afleggen van verantwoording. En deze conditionering, dit geloof in het verhaal heeft ook impact op haar leven met Bastiaan. In haar huwelijk met Bastiaan ging het er hetzelfde aan toe. Totdat ze gingen scheiden. Marieke bleef ondanks dat ze aan Bastiaan geen financiële verantwoording meer hoefde af te leggen, toch bij elke cent die ze uitgaf zich schuldig voelen. Door geld en verantwoording afleggen en de angst voor kritiek los te koppelen van elkaar en het te vervangen door positieve gedachten is het Marieke gelukt om nu te genieten van mooie kleding die ze zichzelf gunt. Ze is nu dankbaar dat ze niet meer de drang voelt verantwoording af te leggen en daarmee is haar angst voor kritiek vervangen door dankbaarheid voor mooie dingen die ze nu meemaakt.

Er zijn in totaal zeven basisangsten.

  1. De angst voor materieel gebrek of voor het verlies wat je nu hebt.
  2. De angst voor kritiek, de angst voor ‘wat zullen ze over me denken/zeggen’.
  3. De angst voor fysieke pijn en ziekte.
  4. De angst om niet (niet) meer bemind te worden .
  5. De angst om je vrijheid te verliezen.
  6. De angst om oud te worden, om je jeugd te verliezen, om af te takelen.
  7. De angst voor de dood.

De komende blogs zal ik meer gaan schrijven over de eerste vijf basisangsten. Hoe je deze herkent en de gevolgen van deze angsten kunnen zijn.

Hoe mooi is het om een leven te hebben waarbij veel van deze angsten geen deel meer hoeven uit te maken van jouw zijn, van jouw leven en het leven niet alleen jou omarmt maar jij ook het leven. Een Leven Zonder Emotionele Blokkades.