Wat als het mij niet lukt om de ander te veranderen?

Wat als het mij niet lukt om de ander te veranderen?

Afgelopen weekend leek het even lente. Op mijn lijf voelde ik de warme zonnestralen waar ik de afgelopen maanden zo naar had verlangd. De zonnestralen die voor een extra dosis energie en vitaminen zorgen. Ik stapte in mijn auto en ging heerlijk met mijn hond wandelen over het prachtige  Noordwijkse strand. Het zal je niet verbazen dat ik niet de enige was die dat plan had opgepakt. Velen met mij waren naar het strand gekomen om heerlijk de frisse zeelucht op te snuiven. Energie opdoen en genieten van het mooie weer.

Lopend langs de vloedlijn had ik in mijn hoofd de ruimte om na te denken over vragen die mij regelmatig worden gesteld. Ik wil je meenemen in mijn overdenkingen van afgelopen weekend en ben benieuwd of deze overdenking herkenbaar is voor je.

Twee weken geleden had ik op vrijdagochtend een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een hele markante man die na 15 jaar huwelijk de knoop had doorgehakt en wilde scheiden. Dit was niet een beslissing die over één nacht ijs was gegaan. Jaren van ploeteren in zijn huwelijk hadden uiteindelijk zijn tol geëist en hij wist dat als hij de stap niet had gezet, hij heel ziek zou worden. De stap was gezet maar de weerstand die hij ondervond bij zijn ex-partner, de moeder van zijn 10 jarige zoon, was enorm groot.

Maar wat als mijn ex-partner met haar hakken in het zand blijft staan?

De belangrijkste vraag die mij werd gesteld was: Colette ik wil gaan werken aan mijn emotionele blokkades die ik de afgelopen jaren beetje bij beetje heb opgestapeld en ik weet dat je me hierin kunt coachen. Ik loop namelijk niet alleen privé vast maar ook zakelijk.

Heeft dit coaching traject wel zin als mijn ex met de hakken in het zand blijft staan en niet wil meewerken aan de scheiding. Als mijn ex maar met verwijten blijft gooien over alles wat er mis is met mij en hoe ik het in mijn hoofd haal om te scheiden. Wat ik haar allemaal aandoe.

Het enige antwoord dat ik gaf was de volgende wedervraag.

 

Wat als je niet in jezelf gaat investeren en met je emotionele blokkades aan de gang gaat? Wat als je niet nu zelf in actie komt?

Nog voordat ik mijn vraag had afgerond vlogen de antwoorden al over tafel. Tijdens mijn ochtendwandeling kwamen deze antwoorden weer binnen bij mij en ik wil ze absoluut met je delen. De antwoorden waren als volgt.

  • Als ik niet investeer in mezelf, dan ontneem ik mezelf de kans om emotioneel in balans te komen en emotioneel te groeien.

  • Wanneer ik de stap maak om te werken aan mezelf gaat er intern een transformatie plaatsvinden. Dan ga ik anders aankijken tegen mijn blokkades en kan ik deze met innerlijke kracht doorbreken.

  • Als ik transformeer gaat mijn ex die transformatie opmerken doordat ik op een andere manier met haar kan communiceren

  • Als in nu niets doe met mijn blokkades dan wordt het heel lastig om te communiceren met mijn ex en kan het zomaar zijn dat wij niet gaan scheiden maar gaan vecht scheiden, met alle kosten die daarbij komen.

Wat als het mij niet lukt om de ander te veranderen?

Door het stellen van de juiste vragen, en dat is absoluut te leren, krijg je sneller een antwoord op je vragen. Ook wanneer je ex-partner alleen maar weerstand uitstraalt.

Jij bent alleen verantwoordelijk voor je eigen persoonlijke groei, voor de emoties die jij hebt. De emoties van de ander moet je laten waar ze zijn, ze zijn namelijk niet jouw verantwoording. Het enige wat je kunt doen met emoties van de ander is deze herkennen en erkennen en door het stellen van goede vragen de weerstand eruit halen.

Bij een scheiding is het belangrijk dat je je bewust bent dat je ooit liefde voor elkaar hebt gevoeld. Heb je samen kinderen dan is dat het mooiste geschenk wat jullie samen delen.

Heb je na het lezen van deze Q & A vragen die je mij wilt stellen, of wil je een uur vrijblijvend met mij sparren, stuur dan een email (info@colettecosijn.nl) of bel me op telefoonnummer 0627022736. Of laat een bericht achter op de contactpagina door op onderstaande button te klikken.