Q & A - deel 1: Wat is de invloed die emoties op je lichaam en geest kunnen hebben?

Q & A – deel 1: Wat is de invloed die emoties op je lichaam en geest kunnen hebben?

Een emotie is een belangrijk signaal. Een signaal vanuit je onderbewuste, vanuit je intuïtie. Emoties geven aan hoe je je in een bepaalde situatie voelt. Emoties geven je grenzen aan en wil ons iets duidelijk maken, ons iets laten zien, ons iets vertellen.

.

Omdat een emotie een zo’n belangrijk signaal is, is het heel belangrijk om goed in verbinding te staan met jezelf. Belangrijk dat je contact hebt met je emoties, te accepteren dat ze er zijn en ze ook echt te voelen. Het is zo menselijk – vooral wanneer het gaat om negatieve emoties – om ze te onderdrukken. Om de hele eenvoudige reden, dat het doodeng is om bepaalde indringende negatieve emoties te voelen. Die kunnen zoveel pijn doen

Wat emoties je vertellen!

Omdat een emotie een zo’n belangrijk signaal is, is het heel belangrijk om goed in verbinding te staan met jezelf. Belangrijk dat je contact hebt met je emoties, te accepteren dat ze er zijn en ze ook echt te voelen. Het is zo menselijk – vooral wanneer het gaat om negatieve emoties – om ze te onderdrukken. Om de hele eenvoudige reden, dat het doodeng is om bepaalde indringende negatieve emoties te voelen. Die kunnen zoveel pijn doen.

Maar emoties laten zich niet onderdrukken. Ze blijven altijd op de achtergrond aanwezig en beïnvloeden ons gedrag en daarmee onze gedachten. Maar het is helemaal niet erg om je naar te voelen, boos of verdrietig te zijn of zelfs gevoelens te hebben van frustratie, wrok, ongeduld, afgunst enzovoort. Elke emotie heeft een reden en belangrijk is dat je de emotie die je hebt, herkent, erkent en er mee aan de slag gaat.

Een pure emotie duurt nooit langer dan een paar minuten, dan is deze weer voorbij. Als je emoties lang onderdrukt, deze keer op keer negeert en deze niet herkent, erkent en ermee aan de slag gaat, verdwijnen ze in je onderbewuste en kunnen ze daar zelfs voor problemen zorgen. Het kan zelf zulke verregaande gevolgen hebben dat je ziek kunt worden.

De kracht van onderdrukte emoties!

Een paar voorbeelden van wat onderdrukte emoties op de termijn kunnen veroorzaken.
– Onderdrukt verdriet kan leiden tot een depressie of tot een verzwakt immuunsysteem.
– Onderdrukte angst kan leiden tot overmatige stress en fobieën.
– Onderdrukte boosheid kan leiden tot een hoge bloeddruk en zelf tot een hartaanval.
– Onderdrukte schuldgevoelens kunnen leiden tot een verlaagde weerstand.

Wat is de negatieve emotie die jou op dit moment het meeste bezighoudt? Schrijf deze voor jezelf op? Bij een volgende Q & A kom ik hierop terug en vertel je hoe je je negatieve emotie kunt omkeren.

In de Q & A worden vragen die via de mail worden gesteld beantwoord. Dus heb je vragen sturen gewoon een email naar info@colettecosijn.nl, of laat een bericht achter op onderstaande button te klikken.