Oude emoties die ongevraagd naar boven komen. Wat doe je daarmee?

Oude emoties die ongevraagd naar boven komen. Wat doe je daarmee?

Oude emoties die zomaar ongevraagd naar boven komen kunnen ervoor zorgen dat je je weer gaat voelen zoals je je ooit hebt gevoeld. En die emoties die naar boven komen dwarrelen, hoeven absoluut niet te maken te hebben met scheiden.

Zo sprak ik afgelopen week Babette, en raakte met haar in gesprek over haar ervaring met betrekking tot het doorbreken van emotionele blokkades. Ik vertelde haar dat het mijn missie is om vrouwen in scheiding te helpen de emoties die los komen in kaart te brengen, en de emotionele blokkades die daaruit voorkomen te doorbreken.

Het einddoel is tweeledig. Je krijgt de tools in handen om daadwerkelijk af te rekenen met emotionele blokkades, zodat je verder kunt met je leven. Ten eerste, scheiden, hoe heftig dit ook is, is ook een nieuw begin. En ten tweede om ervoor te zorgen dat je samen met je ex-partner ouder kunt zijn van de kinderen. Doordat jij je emotionele blokkades doorbreekt, ga je transformeren en op een andere manier om met je emoties en anders communiceren met je ex-partner. Goed voorbeeld doet goed volgen. En dat betekent niet dat je het altijd met elkaar eens hoeft te zijn, je bent tenslotte niet voor niets uit elkaar.

In de loop van ons gesprek vertelde Babette dat zij een paar weken geleden een presentatie over zakelijke kleding en dresscode had gegeven. Tijdens het gesprek werd ik stil. Ik merkte dat wat zij vertelde zo herkenbaar is. In overleg met Babette vertel ik jullie over het moment dat haar oude emoties ongevraagd naar boven kwamen. En hoe ze daarmee om is gegaan.

Help, dit wil ik niet!

Op dinsdag 13 februari gaf Babette haar eerste presentatie over zakelijke kleding en dresscode en was gespannen. Voor haar was het de eerste keer dat ze voor een groep van 40 vrouwen mocht staan. Ze had zich meer dan goed voorbereid. Ze had een PowerPoint gemaakt, ze maakte gebruik van een goed gevuld kledingrek met vrouwelijke zakenkleding. Behalve dat stond er glas water stond paraat, waren de haren goed in model en was Babette elegant doch zakelijk gekleed. In de zaal was op de eerste rij de coach van Babette gaan zitten. De rol van de coach was een adviserende en steunende rol voor het geval Babette zou dichtklappen.

Babette stond als zelfverzekerde vrouw te bibberen als een rietje. Haar stresslevel was heel er hoog en het leek wel of haar hartkloppingen in de zaal te horen waren. En toch bleef Babette aan de buitenkant kalmte uitstralen. Het moment om te shinen was aangebroken. Alle vrouwen voor deze presentatie waren aanwezig en uitstel was niet langer mogelijk.

Babette heette iedereen welkom en in het bijzonder haar coach. Ze begon vol vertrouwen met haar presentatie over zakelijke kleding en dresscode. Tot het moment dat ze begon met haar PowerPoint en haar coach het nodig vond om een aanvulling te maken op het verhaal. Babette hield zich staande maar inwendig sloeg ze volledig dicht. Ze voelde zich falen en heel klein worden en vond dat presentatie een volledig fiasco was.. Van shinen tijdens de presentatie was geen sprake geweest.

Migraine en volledig lamgeslagen.

Babette had zich staande kunnen houden tijdens de presentatie en de mensen waren absoluut enthousiast. Maar wat niemand wist en natuurlijk ook niet kon weten, is dat er bij Babette onbewust en ongevraagd twee oude emotie naar boven waren gekomen. Emoties die Babette na haar studententijd heel doelbewust heeft doorbroken, omdat ze merkte dat deze emoties haar volledig blokkeerde en ze bijna dagelijks enorme hoofdpijnen had die haar functioneren in de weg stonden.

Op het moment dat Babette begon aan haar presentatie, sloeg de angst om haar hart en nadat haar coach haar goedbedoeld had aangevuld, kwam enorme onzekerheid in alle hevigheid naar boven. Op het moment van haar presentatie wist Babette de emoties te weren en kon ze op dat moment ook niet echt plaatsen.

Het herkennen van de emoties kwam een dag later. De dag na de presentatie werd Babette wakker met een enorme migraine en was niet in staat te functioneren. Haar lijf wilde niet meewerken. Ondanks dat ze volledig uitgeput in haar bed lag, kwamen de twee angsten die ze voelde naar boven. Angsten die ze lang niet had gevoeld en waarvan ze wist dat ze niet goed voor haar waren. In het verleden was ze vaak ziek en zo wilde ze zich nooit meer voelen.

Welke angsten kwamen naar boven en hoe ga je hier mee om?

De emoties die bij Babette ongevraagd naar boven kwamen, waren angst en onzekerheid. En ik kan je verzekeren als je deze krachtige vrouw ziet, dan kun je je absoluut niet voorstellen dat ze zich ooit zo heeft gevoeld.

In haar jeugd was de lat voor Babette altijd heel hoog gelegd. Ze komt uit een gezin van vier kinderen waarvan zij de jongste is. Als jongst had Babette het gevoel dat ze moest opboksen tegen haar drie oudere broers. Maar ook tegen haar vader. Die had in zijn leven zoveel bereikt en dat werd keer op keer verteld. Babette had een angst om te falen ontwikkelt en door haar stotteren ook een angst om in een groep mensen te praten. Haar onzekerheid gaven haar jarenlang een minderwaardigheidsgevoel.

Doordat Babette in het verleden geleerd heeft om haar emotionele blokkades te doorbreken, was ze nu in staat om de emoties die ongevraagd naar boven waren gekomen, vrij snel te herkennen, te erkennen en direct te focus op deze emoties te verleggen.

Het heden en het verleden.

Het verhaal van Babette wilde ik heel graag met je delen, omdat zij het voorbeeld is hoe je om kunt gaan met emoties. Babette kwam, zag en overwon. Ze is door haar migraine, als gevolg van de emoties die ongevraagd naar boven kwamen, niet blijven hangen in het verleden. Ze heeft de schuld niet gegeven aan haar coach, maar ze heeft de kracht en de moed gehad om naar zichzelf te kijken. En vervolgens in een snel tempo te herpakken.

Je bent zelf verantwoordelijk voor je leven.

Door het maken van keuzes bepaal je zelf je koers en je bestemming.

Welke keuze maak jij vandaag?

Als Scheidingsexpert en Mindset Coach heb ik deze blog geschreven omdat ik met je wil delen dat emoties die loskomen tijdens een scheiding te maken kunnen hebben met je scheiding, maar ze kunnen ook voortkomen uit eerdere gebeurtenissen en ervaringen die los staan van je relatie. Maar de emoties kunnen door conflicten tussen jou en je partner ongevraagd naar boven kunnen komen en worden versterkt.  Emotionele Blokkades kun je doorbreken door heel de emoties in kaart te brengen, te onderzoeken waar deze vandaan komen en deze zodanig te doorbreken dat het negatieve gevoel wat bij deze emoties hoort, wordt omgezet in een positief gevoel. Stel jezelf goed vragen, want in de goede vragen ligt het antwoord.

Heb je na het lezen van deze blog vragen die je mij wilt stellen, of wil je een uur geheel vrijblijvend met mij sparren, stuur me dan een email (info@colettecosijn.nl) of bel me op telefoonnummer 0627022736.