Laat angst niet je regisseur zijn!

Laat angst niet je regisseur zijn!

De emotie angst …….

 • is de grootste vijand van de mens;
 • creëert voor negatieve gedachten;
 • is daarmee een voedingsbron voor negatieve energieën;
 • haalt de verbinding uit jou;
 • toont zich als een hele slechte raadgever;
 • zorgt voor slechte relaties;
 • kun je voelen in je lichaam;
 • geeft stress;
 • kan je ziek maken;
 • werkt verlammend;
 • zorgt ervoor dat je hart op slot gaan;
 • zet je in de overlevingsstand.

Wat is de functie van de emotie angst?

Zonder de emotie angst zouden we geen leven hebben. We hebben deze emotie nodig om veilig de dag door te komen. Wanneer deze emotie te groot wordt, kan het ons leven enorm beperken. Soms is het moeilijk om het verschil te zien tussen reële en irreële angsten.

Wanneer we het hebben over reële angst dan gaat het over angst die ontstaat uit een natuurlijke reactie op een gevaarlijke situatie. Hierdoor bescherm je jezelf tegen het onheil en voorkomt dat je jezelf in gevaar brengt of het noodlot tart. Deze emotie hebben we nodig om veilig de dag door te komen.

Anders is het met irreële angst. Deze kan ervoor zorgen dat je een black-out krijgt, dat je je gaat terugtrekken, afzonderen, bevriest, uitstelgedrag gaat vertonen enzovoort. Irreële angst is niet echt en bestaat alleen in jouw hoofd. Vaak is deze emotie in het verleden ontstaan en heb je deze meegenomen in het nu. Je maakt je grote zorgen om wat er misschien zou kunnen gaan gebeuren. De angst spookt in je hoofd en deze voed je met negatieve aandacht. Hierdoor verlies je de verbinding met wie je van oorsprong bent en met de realiteit.

De functie van elke emotie of gevoel is om een nuttig gedrag te veroorzaken dat ons helpt beter te (over)leven in de natuur. Het woord “emotie” komt van het Latijnse werkwoord “emovere”, wat betekent in beweging zetten. Een gevoel of emotie dient om een gedrag in beweging te zetten.

Zo zal de emotie “liefde” gedrag op gang brengen dat mensen naar elkaar toe doet bewegen. Hierdoor ontstaat positieve energie. De emotie boosheid zal gedrag veroorzaken dat mensen verder uit elkaar zal drijven en negatieve energie met zich meebrengt.

De emotie angst kent verschillende gradaties.

Angsten waar je mee kunt leven of waar je mee kunt leren omgaan. Het gaat dan om bijvoorbeeld bang zijn voor spinnen, bang zijn voor het ouder worden, bang zijn voor de tandarts enzovoort.

Het dagelijks leven kan zomaar verpest worden door angsten die je volledig in de greep hebben. Emoties die je zelf niet zomaar los kunt laten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld angst voor kritiek, pijn, vliegen, om ziek te worden, angst om te worden verlaten enzovoort.

Wanneer emoties zo in sterkte zijn toegenomen, gaat het om een angststoornis. Een angststoornis waardoor je levenskwaliteit ernstig wordt aangetast of je niet meer goed kunt functioneren. Deze angsten kunnen gepaard gaan met depressie, agressie, borderline, dwangneurose, fobieën, paniek aanvallen, in een sociaal isolement terecht komen enzovoort. Als je geen grip op je angst krijgt en je met deze angst identificeert, dan word je geleefd door je ego. Het ego is de dwingende, kritische, afkrakende en oordelende stem in je hoofd. Daarvoor voel je je onveilig, bedreigd, onrustig en verkeer je in een contante staat van paraatheid en overbelasting. Het gevolg daarvan is, dat je je nog meer angst aantrekt en je in een vicieuze cirkel van angst terecht komt. Hiervan kun je zowel geestelijk als lichamelijk heel erg ziek worden.

ALLES WAT JE AANDACHT GEEFT GROEIT !

Word je bewust van je emotie angst.

Angst is een menselijke emotie die bij het leven hoort. Door deze te ontkennen, te analyseren, te onderdrukken, te bestrijden of erover te piekeren helpt je niet om greep te kregen op je angsten. Door dit te doen krijg je geen grip, maar gebeurt het tegenovergestelde, namelijk je houdt deze negatieve emotie in stand of maakt deze zelfs groter.

Door bewust te worden van je angstgedachten en het daarbij horende gevoel en overlevingsgedrag, krijg je weer greep op jezelf. Onderzoek waar je precies bang voor bent? Welke gedachten maken je angstig? Welke gevoelens komen naar boven wanneer je aan deze angsten denkt? En hoe reageer je op deze angsten?

Angsten die jouw leven blokkeren kun je doorbreken. Wil je mee weten hoe je kunt leven zonder emotionele blokkades, neem dan gerust contact op met mij door te bellen (06 2702 2736) of te mailen (info@colettecosijn.nl).