Kies voor werkgeluk! Of hoor jij bij de 25% die in 2030 ziek thuis is door overbelasting en stress?

De noodklok klinkt! Als we niets doen dan zal in 2030 een kwart van de werkenden minder kunnen werken door stress en overbelasting. Best schokkende cijfers die de Arbo Unie heeft vrijgegeven. De afgelopen twintig jaar is het aantal werknemers met een burn-out in Nederland verdubbeld. De burn-out is al eerder door TNO uitgeroepen tot beroepsziekte nummer 1 in ons land, met 1,2 miljoen werkenden met vermoeidheidklachten.

Wat we weten!

Het hoeft niet zover te komen als we een de focus gaan verschuiven. Als we onze passie en talenten gaan inzetten. Het werkklimaat zodanig veranderen dat we werken en leven in een positief werkklimaat. Een werkklimaat waar het mogelijk is om te werken vanuit onze krachten. Een werkklimaat waar we gewaardeerd worden, en waarbij we anderen waarderen. Een werkklimaat met veel positieve energie.

Willem van Rhenen is hoogleraar aan de Nyenrode Universiteit en als stressexpert en bedrijfsarts verbonden aan de Arbo Unie. Hij ziet dat het aantal opgebrande mensen hard oploopt in steeds meer sectoren. Zo heeft 20 procent van het onderwijspersoneel last van burn-outklachten en ervaart een kwart van de mensen in de zorg een te hoge werkdruk. Ook jongeren blijven niet buiten schot: tot een kwart heeft last van stress- en burn-outklachten. Een groot deel van deze klachten komen door het arbeidstekort. Daardoor krijgen mensen die aan het werk zijn in de sectoren waar een arbeidstekort is, het steeds drukker, wat mede weer leidt tot meer burn-outklachten.  (Bron: AD, maandag 14 oktober 2019)

Wat hieraan gedaan kan worden!

We kunnen blijven doormodderen zoals velen dit al decennia doen, maar het kan ook anders. Anders kijken en omgaan met werkdruk kan veel uitval op de werkvloer tegengaan. Kijk juist waar mensen energie van krijgen, kijk naar de kwaliteiten en richt de aandacht op persoonlijk leiderschap. Belangrijke vragen die je jezelf dan kunt stellen zijn:

–>   Kan in mijn passie, talenten en kwaliteiten benutten?

–>   Hoor ik erbij op het werk, word ik gewaardeerd en maak ik ECHT deel uit van het team?

–>   Zijn er voldoende mogelijkheden om me te blijven ontwikkelen?

De mens is van zichzelf heel creatief en wil graag iets toevoegen. Wordt deze creativiteit afgenomen, dan verlies je een deel van wie je in essentie bent, en kun je niet de waarde leveren die je hebt. Wil je niet dat jouw talenten, passie en kwaliteiten op de achtergrond raken, dan zul je zelf in actie moeten komen en moeten investeren. Investeren zodat jij jezelf optimaal kunt vermarkten en daardoor onderscheidend bent. Investeren in persoonlijk leiderschap. Neem de regie in eigen hand en laat jouw waarde zien. Ga je waarde voelen zodat je deze ook echt uitstraalt. Kies voor werkgeluk en ben daardoor nog succesvoller. Dit is niet alleen goed voor jou in je werk maar zeker ook in je privéleven.

Werkgeluk ervaren heeft voordelen. De belangrijkste drie op een rij:

1| Je bent je bewust van je passie, talenten en kwaliteiten weet hoe je deze optimaal kunt inzetten,

2| Er komt positieve energie vrij, die niet alleen zichtbaar is voor anderen, maar ook voor jezelf voelbaar is. Je voelt je niet uitgeput maar bruist juist van de energie;

3 | je creatieve brein krijgt de ruimte waardoor je in flow kunt blijven.

Wat is de impact voor jou als je niets doet, als je niet NU kiest om te gaan voor werkgeluk?

De noodklok klinkt! Wil jij blijven ploeteren en in 2030 bij de 25% horen die door stress en overbelasting minder kunnen werken.?

Stel je eens voor als je niets doet. Hoe ziet jouw leven er dan over vijf jaar uit? Gemiste kansen, een middelmatige inkomsten, geen waardering, niet je passie en talenten kunnen benutten, frustratie, op het einde van de dag doodmoe thuiskomen en uiteindelijk zelfs last krijgen van je gezondheid. Gelukkig heb je een keus. Voorkom dat je straks spijt hebt van wat je wilde, maar nooit hebt opgepakt, Neem verantwoordelijkheid voor je leven en maak je dromen waar. Nu is het moment!

Professioneler, Onderscheidend, Succesvoller, Gelukkiger, Gezonder!