Groeimindset, wat is dat eigenlijk?

Een groeimindset is de overtuiging dat mensen zelf hun talenten kunnen ontwikkelen. Het klinkt heel eenvoudig en dat is het ook. Er komt nog wel iets meer bij kijken, maar het zelf kunnen ontwikkelen is de absolute kern.

Toch hoor ik in gesprekken die ik regelmatig voer dat mensen aan de groeimindset een andere betekenis geven. Er bestaan nog steeds misvattingen over wat groeimindset nu eigenlijk is.

Misvatting één:

Een veelgehoorde opmerking over wat groeimindset nu eigenlijk is, is de volgende: veel mensen denken dat wat ze positief van zichzelf vinden een groeimindset is. Maar ze zeggen ook dat ze een groeimindset hebben wanneer ze ruimdenkend en flexibel zijn.

Toch is er  een absoluut verschil tussen mensen die ruimdenkend en flexibel zijn, en mensen die hun talent willen laten groeien. Wanneer je de essentie van het woord groeimindset niet begrijpt, dan ben je niet in staat om de voordelen eruit te halen voor jouw ontwikkeling.

Positieve, ruimdenkende en flexibele mensen prijzen zichzelf om hun voortreffelijke kwaliteiten, maar gaan niet aan de slag met hun eigen talenten. Laat staan het tot ontwikkeling brengen van de talenten van hun partner, collega of kinderen.

Misvatting twee:

Veel mensen denken dat een groeimindset alleen te maken heeft met inspanning, in het bijzonder met het prijzen van inspanning. Maar is dat wel zo? Een leerproces, een groeiproces is meer dan het leveren van inspanning. Het gaat ook om het uitproberen van strategieën en deze aan te passen wanneer ze niet blijken te werken.

Misvatting drie:

Met de opmerking “Je kunt alles” heb je niet zomaar een groeimindset. Om deze opmerking te onderbouwen is het belangrijk dat je de juiste tools gebruikt en aangereikt krijgt om inderdaad kwaliteiten en talenten verder te ontwikkelen, zodat je kunt bereiken wat je wilt bereiken.

Wat is een statische Mindset?

Wanneer je denkt dat je een statische mindset hebt, dan geloof je dat jouw kwaliteiten, net zoals je intelligentie of talent, vast staat. Mensen met een statische Mindset:

  • gaan uitdagingen het liefste uit de weg;

  • geven snel op bij fouten of tegenslagen;

  • voelen zich dom wanneer ze hard moeten werken om iets voor elkaar te krijgen;

  • zijn niet goed opgewassen tegen het krijgen van kritiek;

  • willen graag de beste zijn.

Een statische Mindset kan je ontwikkeling volledig dwarsbomen zonder dat je je hiervan bewust bent. Als gevolg van je statische Mindset kunnen er emotionele blokkades gaan ontstaan zoals, onzekerheid, een laag zelfbeeld, angst, frustratie enzovoort. Dit gebeurt ongemerkt wanneer het niet gaat zoals je vindt dat het moet gaan. Hoe herkenbaar is het dat je graag slim wilt overkomen, status belangrijk is en het maken van fouten niet op jou van toepassing zijn? Je denkt dat je geboren bent met een bepaalt talent en je niet de mogelijkheden hebt om je talent te ontwikkelen. Maar ook dat je niet slimmer kunt worden of gemakkelijk nieuwe dingen kunt leren.

Een statische Mindset belemmert je in je persoonlijke ontwikkeling, in je persoonlijk leiderschap. Een persoon met een statische Mindset is ervan overtuigd dat je een aangeboren hoeveelheid talent en intelligentie hebt. Niets, maar dan ook niets is minder waar!

Bonus!

Het is mogelijk om aan je Mindset te werken, om je Mindset te ontwikkelen en te laten groeien. Wil je hier meer over weten lees dan mijn BONUS blog over “Het Basisrecept voor een Groeimindset https://www.colettecosijn.nl/bonus-basisrecept-voor-een-groeimindset/

De invloed van warmte, water en weidsheid.

Als Bewustwording & Mindset Coach kan ik je helpen om je Mindset verder te laten groeien. Maar voordat je contact met me opneemt wil ik je het volgende vragen:

1. Wat is jouw Mindset?

2. Heb je een statische Mindset of een groeimindset?

3. Of heb je een combinatie van beide Mindsets?

Wil je jouw Mindset laten groeien, maar je weet niet hoe, neem dan contact met me op. Samen kijken we dan naar jouw mogelijkheden.

In ben mobiel bereikbaar op nummer 0627022736 of stuur een email naar info@colettecosijn.nl. Wil je meer lezen, ga dan naar www.colettecosijn.nl.