Drieluik – deel 2

Hoe zou het zijn als door het delen van verhalen emoties zoals woede, weggestopte woede, verdriet en angst meer bespreekbaar worden gemaakt, weg uit de hoek van schaamte en schuld.  Vaak zijn de emoties bij een scheiding een ondergeschoven kindje. Emoties worden gemakkelijk weggestopt omdat ze heel hinderlijk kunnen zijn. Totdat uiteindelijk de emotionele bom barst en je merkt dat je niet meer functioneert. Je niet meer jezelf bent. Hoe zou het zijn als je dan tools hebt om je emotionele blokkades te doorbreken? En de regie weer in eigen handen durft te nemen en terugkomt in je eigen kracht! Hoe Myrthe hieraan heeft gewerkt lees je in dit drieluik – deel 2.

Wat de impact van keuzes is? Ze zijn koersbepalend!

De impact van de keuzes die Myrthe in het verleden had gemaakt hadden van haar een vrouw gemaakt die ze niet langer wilde zijn. Afgelopen oktober ontmoette ik Myrthe voor de eerste keer tijdens een vrijblijvend gesprek. Ik zag een prachtige vrouw, maar haar ogen waren getekend van verdriet, frustratie en moeheid. Met een dampende kop koffie tussen ons in begin Myrthe te vertellen. Te vertellen over haar huwelijk, scheiding en waar ze nu het allermeeste last van heeft. In deel 1 hebt je kunnen lezen over de scheiding van Myrthe en Pascal en over de band tussen de kinderen en hun vader. In dit deel van het drieluik vertelt ik over de impact van keuzes die Myrthe in het verleden gemaakt had.

Back in control, maak nieuwe keuzes.

Veertien jaar lang zorgde Myrthe fulltime voor de kinderen. Tijdens het huwelijk had Pascal veertien jaar fulltime aan zijn carrière kunnen werken. Voor deze verdeling hadden ze veertien jaar geleden samen gekozen. Een bewuste keuze. Hoe groot de impact van keuzes die ze destijds gemaakt had was, ontdekte Myrthe pas jaren later. Ze had een enorme achterstand op de arbeidsmarkt. Dat maakt haar onzeker. Daarnaast had ze na de scheiding de volledige zorg voor de kinderen wat het heel moeilijk maakte om fulltime te werken. En zo gebeurde het dat ze ging jobhoppen. De afgelopen jaren heeft ze veel ervaring opgedaan, maar van echte gerichte banen die bij haar pasten was geen sprake. Myrthe werkte alleen maar om te overleven.

De reden dat Myrthe met mij een afspraak had gemaakt, is omdat ze zo moe is van alle emoties die haar al jaren in de greep houden. Zo moe van alle emoties die haar blokkeren te doen wat ze wil doen. Lang heeft ze de negatieve emoties die begonnen zijn gedurende haar huwelijke en daarna scheiding niet willen herkennen en al helemaal niet herkennen. Het is voor haar nu tijd om te investeren in zichzelf. Om weer de regie over haar leven terug te nemen en terug te komen in haar eigen kracht.

De ommekeer in haar leven

Ik vertel Myrthe over mijn manier van werken en wat ik voor haar kan betekenen. We spreken af dat ik haar gedurende twee maanden ga coachen om de emoties waar zij op dit moment veel last van heeft, in kaart te brengen. Aan de hand van een door mij ontwikkeld werkboek en acht gesprekken van een uur help ik Myrthe de basis te leggen hoe ze met haar emotionele blokkades kan omgaan. Tools die Myrthe aangereikt krijgt, maar zelf in de praktijk moet toepassen.

Het is volledig afhankelijk van de persoon of ik adviseer een coaching traject van twee maanden of van vier maanden te volgen. Wat absoluut gebeurt gedurende de coaching is de transformatie in jezelf. Je gaat zo anders tegen je emoties aankijken en de tools zijn jouw gereedschap om iedere keer wanneer een emotie weer de kop op steekt aan de slag te gaan. Wil je net als Myrthe terug komen in je eigen kracht, dan is volledige commitment essentieel.

Van hobbels naar balans.

Jarenlang heeft Myrthe haar emoties volledig weggestopt en daarmee zichzelf heel wat dingen ontnomen. Het belangrijkste wat Myrthe zich jarenlang niet heeft gegund is ‘gelukkig zijn’. Na de scheiding verloor Myrthe niet alleen haar partner, maar kreeg ook het gezin zoals het was, een hele andere betekenis. En juist dan is het zo belangrijk om jezelf te hervinden. Dat is iets waar Myrthe de tijd niet voor heeft genomen, omdat ze zichzelf de tijd niet gunde. Kostbare tijd is voorbij gegaan, dagen, maanden en jaren die nooit meer terugkomen.

Tijdens de coaching van Myrthe heb ik haar heel bewust terug in de tijd laten gaan. Wanneer je niet exact voelt, stap voor stap hoe de emoties in elkaar zitten, ontneem je jezelf de kans om deze emoties te doorbreken. Een aantal vragen die ik Myrthe heb gesteld wil ik ook graag aan jou stellen. Zo kun je jezelf in beweging zetten en beginnen met het doorbreken van je emotionele blokkades.

Vragen die ook JOU kunnen helpen

Je kunt lezen en lezen en nog eens lezen. Maar echt in actie komen werkt het aller beste. Ik heb een vijftal vragen voor je waar je direct me aan de slag kunt gaan. Vragen die jou inzicht kunnen geven. Vragen waarmee je weer de regie in eigen handen kunt nemen. Het is jouw keuze wat je met deze vragen doet.

  • Wat zijn de emoties die jou op dit moment het meeste bezighouden?

  • Geef bij elke emotie die je zojuist heb benoemd minstens drie voorbeelden waarbij je dit herkent?

  • Wat doet het met je als je dit terug leest?

  • Hoe ziet jouw ideale leven eruit?

  • Wat houd je tegen om je ideale leven te gaan leven?

Voor het vervolg van Myrthe – deel 3, klik hier!

Dit is niet waar het verhaal van Myrthe stopt. Myrthe gaat werken aan zichzelf, zorgen dat ze weer in balans komt en ik ben dankbaar dat ik haar hierbij mocht helpen.

Heb je na het lezen van deze blog vragen die je mij wilt stellen, of wil je een uur geheel vrijblijvend met mij sparren, stuur me dan gerust een email (info@colettecosijn.nl) of bel me op telefoonnummer 0627022736.