Drieluik – deel 1
Hoe zou het zijn als door het delen van verhalen emoties zoals woede, weggestopte woede, verdriet en angst meer bespreekbaar worden gemaakt, weg uit de hoek van schaamte en schuld. Vaak zijn de emoties een ondergeschoven kindje omdat het geen geld oplevert. Maar wat als je de tools kent waarmee je emotionele blokkades kunt gaan doorbreken. Wat als je weer in je eigen kracht kunt gaan staan en bewustwording van geluk kunt ervaren? De komende weken neem ik je mee in het verhaal van Myrthe.
B E W U S T W O R D I N G V A N G E L U K
Als het dan echt niet meer anders kan!
Afgelopen oktober ontmoette ik Myrthe voor de eerste keer tijdens een vrijblijvend gesprek. Ik zag een krachtige vrouw, maar haar ogen waren getekend door verdriet, frustratie en moeheid. Met een dampende kop koffie tussen ons in begint Myrthe te vertellen. Te vertellen over haar scheiding en waar ze nu het allermeeste last van heeft. In dit eerste deel van het drieluik lees je over de scheiding van Myrthe en Pascal en over de band tussen de kinderen en hun vader.
De beslissing die haar leven voorgoed veranderde.
Acht jaar geleden nam Myrthe de beslissing die haar leven voorgoed veranderde. En dit besluit werd niet van de ene op de andere dag genomen. Maandenlang gingen ze samen met haar ex-partner in relatietherapie. Totdat het uiteindelijk niet langer meer ging. Pascal maakte opmerkingen waar zelfs de relatietherapeut van schrok. Inmiddels acht jaar verder, is Myrthe een vrouw van 48 jaar en ze heeft twee kinderen van 18 en 22 jaar. Haar ex-man Pascal is zes jaar geleden hertrouwd, en woont met zijn nieuwe gezin in Oostenrijk.
Het is de hoogste tijd om scheiding bespreekbaar te maken en hier over te schrijven, te lezen, te herkennen en te delen. Weg uit de hoek van schaamte en schuld.
Ik ben Myrthe dankbaar dat ik haar verhaal mag delen. Wellicht voel je herkenning. Belangrijk om te weten is dat jij niet de enige bent die door dalen van emoties gaat, wanneer het een scheiding betreft. Maar ook weggestopte woede niet herkent zodat deze onbewust je leven kan gaan overnemen. Maar juist die dalen, en de herkenning en erkenning zijn leermomenten. Zie het als persoonlijke ontwikkeling die je gebruikt om stappen te maken. Stappen in het NU.
Op het moment dat Myrthe tegen haar ex-partner zei dat ze wilde scheiden, was Pascal sprakeloos. Het ging toch goed zo met de relatietherapie. De kinderen waren op het moment van scheiding 10 en 14 jaar. Best ingrijpende leeftijden in de pré- en pubertijd.
De weggestopte woede borrelde naar boven.
Pascal en Myrthe hadden betreffende de kinderen absoluut hetzelfde belang. Hun liefde voor de kinderen. In overleg konden ze afspraken maken over de kinderen, over de studietijd, de alimentatie, de verdeling van de woning zonder gesprekken te voeren die overspoeld werden door woede. Vooral Myrthe koos ervoor om haar woede weg te stoppen, heel ver weg zodat ze er vooral geen last van zou hebben. Hun scheiding was eigenlijk volledig volgens de boekjes. Alles netjes volgens de regels. De kinderen werden buiten de ruzies gehouden en konden kind en puber zijn. Als ouders vonden ze het belangrijk dat de kinderen rustig konden wennen aan de veranderde situatie.
Een half jaar na de scheiding ging het mis. Pascal kwam een vrouw tegen, werd hals over kop verliefd en binnen een half jaar was hij getrouwd met de twaalf jaar jongere vrouw. De vrouw werd zwanger en negen maanden later werd het kind geboren. Binnen twee jaar moesten de kinderen van Myrthe en Pascal wennen aan weer een nieuwe situatie. En de nieuw ontstane situatie had een enorme impact op de kinderen en op Myrthe. Myrthe kon er met haar verstand niet bij en haar weggestopte woede kwam weer naar boven borrelen. Toch kreeg ze het voor elkaar om deze woede weer terug te stoppen. Dat was voor haar op dat moment de manier om deze situatie te overleven.
De vulkaan die ieder moment tot uitbarsting kon komen.
Myrthe en Pascal hadden zulke goede afspraken gemaakt en toch ging het mis met de afspraken. De nieuwe vrouw vond dat Pascal teveel betaalde aan de kinderen en zijn ex-vrouw, maar ook dat hij teveel tijd bestede aan hen. Zij wilde dat hij afstand ging nemen en koos voor zijn nieuwe gezin. De kinderen waren vanaf het ene op het andere moment niet meer welkom bij hun vader. Pascal ging ook minder betalen omdat hij het financieel niet meer rond kon breien.
Gesprekken tussen Myrthe en Pascal verliepen vanaf dat moment lastig. Over en weer werd er met verwijten naar elkaar gegooid en het belang wat er ooit was, leek volledig verdwenen te zijn. Tijdens gesprekken kwamen de weggestopte woede en frustratie bij Myrthe naar boven. Met zoveel zorg en liefde hadden ze het voor de kinderen goed geregeld totdat…….Advocaten herschreven het convenant. De alimentatie is gehalveerd en hoe gek dat ook klinkt. Pascal heeft kunnen aantonen middels salarisstroken dat hij het niet meer kon betalen. Niet veel later vertrok hij met zijn nieuwe gezin naar Oostenrijk en liet zijn kinderen achter bij Myrthe. Op dit moment is er geen contact tussen hem en de kinderen.
De emoties die door Myrthe stroomde waren enorm heftig, allemaal negatieve emoties. Ze dacht een streep te hebben gezet onder het hoofdstuk scheiding, maar het scheen nu pas echt te beginnen. Maar Myrthe had geen tijd om zich bezig te houden met haar woede, haar verdriet en haar angsten. Het enige wat haar te doen stond nu, op dit moment, was zorgen dat de kinderen goed door de middelbare school kwamen. Een klus die zij onvoorwaardelijk deed.
Voor het vervolg van Myrthe – deel 2, klik hier!
Dit is niet waar het verhaal van Myrthe stopt. Myrthe gaat werken aan zichzelf, zorgen dat ze weer in balans komt en ik ben dankbaar dat ik haar hierbij mocht helpen.
Heb je na het lezen van deze blog vragen die je mij wilt stellen, of wil je een uur geheel vrijblijvend met mij sparren, stuur me dan gerust een email (info@colettecosijn.nl) of bel me op telefoonnummer 0627022736.