2 – Wat als het doorbreken van de emoties bij een scheiding verplicht zou worden?

Wat als het doorbreken van de emoties bij een scheiding verplicht zou worden?

OVERWIN JE EMOTIONELE CONFLICTEN EN MAAK ER IN HET BELANG VAN DE KINDEREN GEEN VELDSLAG VAN!

Welkom terug bij het vervolg van het artikel “Wat als het doorbreken van de emoties bij een scheiding verplicht zou worden?”. Op school en in onze opleidingen hebben wij deze belangrijke levenslessen niet meegekregen, en dat is jammer. Begrijpen hoe negatieve en positieve emoties werken in relaties, zou heel veel leed kunnen voorkomen. Juist door de negatieve emoties gaat het veelal mis bij echtscheidingen. Scheiden is één van de meest stressvolle gebeurtenissen in ons leven.

Je leven staat volledig op zijn kop en niets is meer zeker of gewoon. Wanneer je besluit om te trouwen, is scheiden het allerlaatste waar je bij stil staat of waar je bij stil wilt staan. Je bent dan elkaars geliefden, maatjes, partners. En dan komen er kinderen. Ook hoe we hiermee omgaan hebben we niet geleerd op school. Behalve van samen partners zijn, wordt je bij het krijgen van kinderen ook samen ouder. En dan het moment dat één van beide wil scheiden. Hoe we daar mee omgaan is heel vaak niet zo fraai. Negatieve emoties gieren door de ruimte, partners gaan elkaar doodzwijgen, uitschelden, verwijten naar het hoofd gooien en vaak gebeurt dit ongemerkt in het bijzijn van de kinderen. Vergeet ook de lichaamstaal niet, want ook die kan verregaande gevolgen hebben. Dat moment is het punt waar we als volwassenen bij stil moeten gaan staan en in actie moeten gaan komen in het belang van de kinderen.

Soms is het heel moeilijk om samen de stap te maken van partner naar ouder. De emoties zijn te heftig. En toch is het nu tijd om met de hele bak negatieve emoties aan de slag te gaan en om de communicatie in kaart te brengen.

Dit is een proces wat we niet hebben geleerd op school, niet als hoofdvak maar ook niet als keuzevak. En toch is het een keuze waar je wel of niet meer aan de slag kunt gaan.

De stap van partner naar ouder maken is iets wat je kunt leren in het belang van de kinderen. Scheidingstraining waarbij je middels een speciaal ontwikkelede methode in negen stappen leert hoe je de stap van partner naar ouder kunt maken. Dit als voorbereiding op een respectvolle scheiding in het belang van het kind of de kinderen.

Het is zo belangrijk dat je begrijpt waarom je gaat scheiden, welke communicatie storingen er zijn en welke negatieve emoties er loskomen. Wanneer je hier inzicht in hebt, dan kun je aan de slag met het echtscheidingsproces.

Waarom is de stap van Partner naar Ouder zo ontzettende belangrijk?

  • Door het krijgen van kinderen ben je samen als partners ook ouders geworden en het ouderschap is voor altijd.

  • Door grip te hebben op je emoties en de communicatie naar elkaar toe ben je tijdens de echtscheidingsprocedure in staat om in het belang van de kinderen werkbare afspraken te maken.

  • De kinderen kunnen buiten het scheidingsproces blijven, omdat je geleerd om te communiceren op partnerniveau en op ouderniveau.

  • Het grootste win-win punt is dat de emotionele schade bij kinderen enorm wordt verkleind.

  • Uitbannen van ouderverstoting. Ouderverstoting is namelijk niet alleen schadelijk voor de kinderen en de betrokken ouders, maar werkt ook generaties lang door.

  • Je hebt samen uit liefde kinderen gekregen en de kinderen zullen jullie voor altijd met elkaar verbinden.

  • Het is jullie keuze om te scheiden en het is jullie verantwoording om dit met respect op te lossen. De kinderen hebben niet gekozen voor de scheiding.

  • Het is niet de verantwoording van de kinderen om jullie emotionele puinhoop op te ruimen, laat staan er tussenin te moeten staan.

De stap van partner naar ouder, kan die ook individueel worden gemaakt?

Het allermooiste scenario is dat beide ouders zich tegelijkertijd inzetten om de stap van partner naar ouder te maken. Maar dat lukt niet altijd. Dan toch is het mogelijk om de stap van partner naar ouder te maken. Wanneer je als vader of moeder het initiatief neemt om deze belangrijk stap te maken, dan gaat de ex-partner je volgen. Op het moment dat je bezig bent met de speciaal ontwikkelde methode, krijg je te maken met een transformatie. Een transformatie van je denken en je handelen.

Goed voorbeeld doet goed volgen!

Hoe vaak komt het niet voor dat één van de partners zijn hakken in het zand zet en volledig in beslag wordt genomen door zijn eigen negatieve emoties. Van een goed gesprek kan dan geen sprake zijn, laat staan van de stap maken van partner naar ouder. Wanneer er dan één partner is, die zijn of haar emotionele blokkades heeft kunnen doorbreken dan is dit van positieve invloed op de andere partner.

Een bijkomend voordeel van intensief bezig met het doorbreken van de emoties voorafgaand aan het scheidingsproces is dat je als persoon al een emotionele transformatie hebt gehad. De negatieve emoties zijn absoluut nog niet volledig weg, maar de angst, de woede, de verwijten zijn geneutraliseerd en zijn nu aanvaardbaar te noemen. Nieuwe positieve emoties zijn hiervoor in de plaats gekomen. Nieuwe energie waarmee je weer kunt gaan bouwen. Je krijgt hiermee te kans om te bouwen aan goed werkende afspraken tussen elkaar.

Want je wilt toch niet na de scheiding terecht komen in nieuwe emotionele ellende met je ex-partner om vervolgens weer voor de rechter te staan. Dat is voor niemand goed, maar zeker NIET VOOR DE KINDEREN!

Scheiden is een ingrijpende gebeurtenis, maar wanneer je hier zorgvuldig mee omgaat creëer je kansen en mogelijkheden om de volgende stap te maken. Niet alleen voor jezelf maar bovenal voor de kinderen.