bonus

Basisrecept voor een GroeiMindset

1.       Het leveren van inspanningen

Iemand met een statische Mindset zal inspanning als een negatiefs bestempelen.  Ze zijn ervan overtuigd dat ze inspanning moeten leveren, omdat ze niet goed genoeg zijn. Dit is voor mensen met een statische Mindset het ultieme bewijs dat er een gebrek is aan kwaliteiten. Alleen mensen die ergens niet goed in zijn moeten zich inspannen. Ze zijn van mening dat het leveren van inspanning niet nodig is om beter te worden, maar omdat ze er niet goed in zijn.
Mensen met een groeimindset kijken heel anders aan tegen het leveren van inspanningen. Zij zien dit als een manier van groeien. Mensen met een groeimindset hebben de overtuiging dat als ze iets willen ontwikkelen, wanneer ze iets willen bereiken, je je best ervoor moet doen.

2.       Aangaan van uitdagingen

Wanneer je een statische Mindset hebt dan kan een obstakel of een hindernis worden gezien als een bewijs van eigen onvermogen. Een bevestiging dat je het toch niet kunt. Daarom worden uitdagende situaties zoveel mogelijk vermeden. Ze worden liever niet bevestigd in hun ‘onvermogen’, in hun ‘tekortkomingen’.
Mensen met een groeimindset zien uitdagende situaties juist als de ultieme mogelijkheid om te laten zien dat je kunt groeien. Het overwinnen van uitdagingen is een bewijs van hun basisovertuiging dat je jezelf kunt ontwikkelen.

3.       Fouten maken

Het maken van fouten is voor iemand met een statische Mindset een persoonlijk drama. Een bevestiging dat ze niet goed genoeg zijn of iets niet kunnen. Om dit gevoel niet te hebben, wordt er alles aan gedaan om géén fouten te maken. Hierdoor zullen mensen met een statische Mindset ook geen risico nemen. Het nemen van risico’s zorgt ervoor dat de kans om fouten te maken groter wordt.

Mensen met een groeimindset zien het maken van fouten juist als iets heel positiefs. Ze zien dit als onderdeel van het leerproces. Maak je geen fouten dan kun je ook niet groeien. Het maken van fouten zijn leermomenten.

4.       Het omgaan met feedback

Feedback kan door mensen met een statische Mindset worden gezien als kritiek, als een persoonlijke aanval. De luiken gaan dicht en feedback wordt op een hele grote afstand gehouden.

Gezien vanuit een groeimindset is juist het ontvangen van feedback essentieel om te kunnen groeien, om jezelf te kunnen ontwikkelen, om eventueel te kiezen voor andere strategische aanpak.

Some people want it to happen,

Some wish it would happen,

Others make it happen.

– Michael Jordan –

Een basisrecept is niets meer dan de basis voor de groeimindset. Ik kan uit ervaring vertellen dat het heel wat kracht van je vraagt om van een statische Mindset naar een groeimindset te gaan. Diep vanbinnen heb ik altijd geloofd in de kwaliteiten die ik heb. En nu ik dit van binnen voel en aan de buitenkant uitstraal weet ik dat ik bereik wat ik wil bereiken. Ik heb hier trainingen voor ontwikkelt en kan dit jou ook leren.

Wil je meer weten neem dan contact op met mij via de email of per telefoon (0627022736 | info@colettecosijn.nl | www.colettecosijn.nl)