blijven of scheiden - deel 1

Blijven of Scheiden – deel 1

Blijven of Scheiden? Scheiden doe je niet van de ene op de andere dag. Daar gaat over het algemeen veel aan vooraf. Veelvoorkomende oorzaken die kunnen leiden tot een relatiebreuk zijn opeen gestapelde irritaties, slechte of géén communicatie, jaloezie, botsende karakters, onenigheid over de opvoeding van de kinderen, verschillende inzichten financiën, financiële problemen, geen tijd meer hebben voor elkaar, egoïsme, ontrouw. Hierdoor groei je als partners uit elkaar en voor dat je het weet neem je ongemerkt afstand van je partner. Je brengt minder tijd met elkaar door, je gaat elkaar ontwijken en in je gaat eerder naar bed en houd je slapend als je partner bovenkomt. Allemaal ontwijkend gedrag.

Relatieproblemen

Door alle onvrede die je voelt in je relatie kunnen er ineens weer nieuwe problemen ontstaan, zoals irritaties over de (schoon) familie, trekjes van je partner die je ineens op de zenuwen gaan werken, het schamen over het gedrag van je partneer in sociale kringen. De relatieproblemen stapelen zich op deze manier enorm op.

Een keuze maken, hoe doe je dat?

Wat de oorzaak ook is van je relatieproblemen, de keuze Blijven of Scheiden is meestal een enorm dilemma. Het maken van deze ingrijpende gebeurtenis doe je niet zomaar. Het is een tijd vol twijfel en slapeloze nachten. Het ene moment weet je het zeker, maar dit kan zomaar weer omslaan naar enorme twijfel. Wat ook heel erg mee speelt in het maken van de keuze om te scheiden is angst. En deze angst is vaak een ondergeschoven kindje. De angst om niet de knoop te durven doorhakken kan je leven volledig in zijn grip houden. De emotie angst kan zo ingrijpend zijn dat je hier ziek van kunt worden. Je bent niet de eerste die door de angst de stap niet durft te zetten en daardoor jaren van zijn leven voorbij laat gaan, diep ongelukkig met alle gevolgen van dien.

Redenen om te Blijven of te Scheiden?

Voor maar liefst 52% van alle scheidingen is de belangrijkste reden om een einde te maken aan de relatie, dat de partners uit elkaar zijn gegroeid. In 34% van de scheidingen is de reden dat er een ander in het spel is.

De meest genoemde redenen om te blijven om te scheiden of staan hieronder vermeldt:

Redenen op te blijven:

 1. Jullie houden nog van elkaar
 2. Samen willen jullie professionele hulp zoeken
 3. Jullie hebbe samen veel meegemaakt en opgebouwd
 4. Je kent elkaar door en door
 5. Er zijn nog thuiswonende kinderen
 6. Jullie zijn allebei bereid om de verwachtingen naar elkaar toe bij te stellen
 7. Je financiële positie
 8. De sociale omgeving houden voor jezelf en de kinderen
 9. Je bent bereid om je eigen aandeel in de situatie kritisch te bekijken

Redenen om te scheiden:

 1. Je houdt niet meer van je partner
 2. Je partner houdt niet meer van jou
 3. Verliefd op een ander
 4. Ontrouw van je partner of jezelf
 5. Botsende karakters
 6. Ernstige financiële onverantwoordelijkheid van je partner
 7. Jullie / of een van jullie zijn niet bereid om te zoeken van oplossingen
 8. Relatietherapie heeft niets opgeleverd
 9. Jullie zijn uit elkaar gegroeid

Een hele lastige keuze, Blijven of Scheiden.

De keuze die je maakt om te blijven of te scheiden is een lastige. Niemand maar dan ook niemand kan voor jou bepalen welke keuze voor jou het beste is. Iedere situatie is anders en relatieproblemen kunnen ook voor iedereen anders aanvoelen. Wanneer je kiest voor blijven, dan zul je samen hard aan de bak moeten om weer balans in de relatie te krijgen. Je hebt hier veel tijd, energie en doorzettingsvermogen voor nodig. En dit werken aan de relatie kan alleen wanneer jullie allebei nog liefde voor elkaar voelen.

Is de keuze scheiden, ook dan zul je samen aan de bak moeten. Je zult met elkaar in gesprek moeten komen en vervolgens gesprekken met elkaar moeten voeren. De emoties die bij de scheiding loskomen kunnen het heel moeilijk maken om respectvolle gesprekken te voeren.

Bij het aangaan van het huwelijk is er een overeenkomst gesloten. En bij het opmaken van deze overeenkomst denk je er echt niet aan, wat als het fout gaat. Hoe regelen we dan alle financiële en praktische zaken? Bij de scheiding zal deze overeenkomst moeten worden ontbonden. Het lastige van het ontbinden van een huwelijk, is dat er emoties bij zijn betrokken. En juist dat is wat scheiden zo gecompliceerd kan maken. Emoties als woede, angst, verdriet, depressie, onzekerheid kunnen het scheidingsproces behoorlijk in de war gooien en onnodig langer laten duren dan noodzakelijk is.

Mocht je na aanleiding van dit artikel vragen hebben of behoefte hebben aan een vrijblijvend gesprek dan kun je me een mailsturen of bellen (info@colettecosijn.nl of 0627022736). Samen plannen we dan een afspraak in.