blijven of scheiden - deel 2

Blijven of Scheiden – deel 2

De stap Blijven of Scheiden is zoals je wellicht weet een hele lastige. Maar wat als je nu te maken hebt met een partner die emotionele chantage gebruikt of emotioneel manipuleert. Wat voor een impact heeft dat op jou als persoon. In dit deel, deel 2 over blijven of scheiden ga ik je meer vertellen over deze emotionele chantage en manipulatie.

Allereerst wat is emotionele chantage of manipulatie nu eigenlijk. Dit zijn hele krachtige vormen van manipulerend gedrag waarbij iemand de ander indirect of direct probeert te bedreigen of te straffen als ze niet doen wat zij willen. Het doel van iemand die manipulerend gedrag heeft, is om macht te krijgen over jouw gedrag en over beslissingen die je wilt nemen.

Komt dit je bekend voor?

Opmerkingen die kunnen worden gemaakt door iemand met manipulerend gedrag kunnen als volgt zijn. Misschien komen ze je bekend voor?

 • Als je echt van me zou houden dan……………..

 • Jij bent de enige die me kan helpen…………….

 • Toen je mij nodig had, stond ik ook voor je klaar………

 • Jij denkt alleen maar aan jezelf………..

 • Als je mij verlaat dan doe ik mezelf wat aan………

 • Zie je niet wat je me allemaal aandoet…………

 • We hebben geen geld om te scheiden, waar moet ik dan wonen, dat kun je me toch niet aandoen…..

 • Ik maak je helemaal kapot als je bij me weggaat…..

 • Na alles wat ik voor jou heb gedaan………….

Dit is een hele kleine opsomming van voorbeelden van emotionele chantage of manipulatie. In de basis komt het erop neer dat iemand jou wil overhalen om iets te doen wat je eigenlijk niet wilt doen,  door te dreigen met gevolgen of door misbruik te maken van je emoties. Dit dreigen met gevolgen kan van alles zijn. Het kan zijn dat er wordt ingespeeld op schuld- of verantwoordelijkheidsgevoel, maar ook door het afnemen van liefde, van intimitiet en seks, het dreigen met geweld, weglopen of dreigen met scheiding.

De basisemoties waar chanteurs gebruik van maken.

De meest subtiele manier van emotionele chantage is het inwerken op schuld- en verantwoordelijkheidsgevoel. En meestal heb je dit in het begin absoluut niet door, omdat het heel het bijna niet merkbaar is dat dit gebeurt. De basis emoties waar chanteurs gebruik van maken zijn schuld, plicht en angst. Emotionele chantage en manipulatie komt overal voor zoals in relaties, vriendschappen, op het werk, bij opvoeding enzovoort. Op het moment dat je toegeeft aan deze vorm van chantage, zal het meestal niet bij één keer blijven. Heeft de chanteur je zwakke plek ontdekt, dan zal deze er vaker gebruik van gaan maken.

Soms hebben mensen het niet eens bewust in de gaten dat ze emotionele chantage of manipulatie gebruiken. Voor hen is het gewoon een aangeleerde techniek om dingen voor elkaar te krijgen. En werkt een bepaalde techniek en er wordt niet tegenin gegaan, dan kan deze techniek bij gebrek aan andere vaardigheden een levenswijze worden.

Waarom zou je je emotioneel laten chanteren of manipuleren?

Om emotionele chantage of manipulatie voor elkaar te krijgen zijn er altijd twee personen nodig. Tegenover elke persoon die misbruik maakt van chantage of manipulatie staat ook een persoon die zich laat chanteren of manipuleren. Wat is de reden dat we aan iets toegeven wat we eigenlijk niet willen. Heel vaak komt dit omdat we een zwakke plek hebben waar de ander handig misbruik van maakt.

Enkel voorbeelden waarom je kwetsbaar bent om je te laten manipuleren of chanteren:

 • Gebrek aan zelfvertrouwen;

 • Angst om alleen te zijn;

 • Groot schuldgevoel;

 • Gebrek aan eigenwaarde;

 • Sterke beschermingsdrang;

 • Angst voor nog meer stress.

Hoe vaak gebeurt het dat je het manipuleren in eerste instantie helemaal niet doorhebt. Dit komt omdat het heel vaak om een zwak punt van jezelf gaat. Voordat je er erg in hebt, doe je dingen volledig tegen je zin in alleen maar ruzie of meer problemen  te voorkomen. En pas op het moment dat dingen echt volledig uit de hand dreigen te kopen dan realiseren mensen zich pas hoe sterk ze gemanipuleerd zijn. Dit kan dan het einde betekenen van vriendschappen of relaties. De manipulatie of chantage kan echter zo angstig aanvoelen en het zelfvertrouwen wegnemen, dat je de beslissing om te blijven of scheiden niet durft te nemen.

Hoe kun je het beste omgaan met emotionele chantage of manipulatie?

Wanneer je de techniek van de emotionele chantage doorziet, kun je proberen om dit te beëindigen. Mensen die de techniek van emotionele chantage en manipulatie bewust of onbewust gebruiken lijken vaak sterke persoonlijkheden. Het tegengestelde is waar. Vaak hebben deze mensen een heel erg laag zelfbeeld en kunnen ze slecht omgaan met tegenspraak. Soms zijn ze zelf heel erg bang om te verliezen wat ze hebben. De stap om dan de ander, bijvoorbeeld de partner te beschuldigen van egoïsme, gevoelloosheid en egocentrische gedrag is dan niet zo groot, omdat dit juist de eigenschappen zijn die mensen die emotioneel manipuleren of chanteren niet hebben.

Emotionele manipulatie en chantage bestaat niet zomaar. Zoals ik al eerder schreef zijn hier twee personen voor nodig. Wanneer je je realiseer dat jij degene bent die emotioneel gechanteerd of gemanipuleerd wordt, moet je goed nadenken of je deze situatie wilt voortzetten of dat je er iets aan wilt veranderen. Ben je bewust van je eigen rol in deze situatie doordat je onbewust akkoord bent gegaan met jouw rol. De emotionele manipulatie en chantage kun je doorbreken. Dit kun je doen door zelf de regie over je leven terug in eigen handen te nemen.

Enkele voorbeelden hoe je emotionele manipulatie en chantage kunt doorbreken.

Wanneer je merkt dat de ander jou probeert de manipuleren kun je een aantal dingen zeggen of doen.

Zeg gewoon “ik wil dat niet” of “ik voel dat niet” en leg hierover geen verklaring af. Hierdoor zou je onnodig in een verhitte discussie terecht kunnen komen en dat is juist iets wat je niet wilt. Ga niet in de zelfverdediging maar zeg gewoon “jammer dat je het zo opvat”. Laat je niet verleiden tot een zinloze discussie en zeg gewoon “blijkbaar zien wij de dingen toch anders” of ik heb daar een andere mening over”.

Als het gesprek dan toch uit de hand loopt, ga dan even ergens anders zitten, neem even een time-out. Je bent namelijk niet verplicht om te luisteren naar de ander. Je bepaalt zelf of je wilt luisteren of niet. Negeer kleinerende opmerkingen over weer weglopen voor problemen als je even niet luistert. Hiermee probeert de ander op jouw gevoel in te werken en je te verplichten om te luisteren. En aangezien jij een eigen uniek persoon bent, ben jij de enige die bepaalt of dat je wilt luisteren of niet en daarmee kun je de macht die de ander over jou heeft of denkt te hebben doorbreken.

Hoe ga je om met de weerstand?

Het doorbreken van de emotionele manipulatie of chantage gaat bij de ander gepaard met enorme weerstand. Dit komt omdat jij weigert toe te geven of te onderhandelen. Een periode van mokken en negeren kan dan het gevolg zijn. Dit is het moment om sterk te blijven tot de ander het probleem op een volwassen en redelijk manier kan bespreken.

Wat zo belangrijk is bij de keuze Blijven of Scheiden, is dat jij weet en van binnen voelt dat jij zo belangrijk bent als mens, dat je met respect behandelt wilt worden en dat je de baas bent over je eigen leven. Als de ander probeert zijn zin te krijgen door te mokken of door te negeren dan moet je dit echt volledig negeren, hoe moeilijk dat ook is en op geen enkele manier laten merken dat dit je iets doet. Doe je dit wel, dan heeft de chanteur alsnog succes.

Ben je bang dat het stellen van je eigen grenzen ervoor zorgt dat je relatie stuk gaat, denk er dan aan dat dit minder erg is dan het stukgaan van de relatie met jezelf. Jij bent namelijk een uniek persoon en belangrijk genoeg om met respect behandeld te worden, jij bent baas over je eigen leven.

Heb je na aanleiding van deze blog vragen, aarzel dan niet en mail me (info@colettecosijn.nl) of neem telefonisch contact met me op (o627022736). Of laat een bericht achter op de contactpagina door op onderstaande button te klikken.