Scheiding – niet echt een populair onderwerp om volle zalen mee te trekken, of……

Scheiding – niet echt een populair onderwerp om volle zalen mee te trekken, of……

Scheiding is niet echt een heel populair onderwerp om volle zalen mee te trekken. Wie wil nu in een zaal zitten met allemaal mensen die in dezelfde situatie zitten? En toch is dat wat ik het allerliefste wil, heb ik van veel mannen en vrouwen, die ik de afgelopen maanden gesproken heb, gehoord. Samen met gelijkgestemden, samen met andere  mannen en vrouwen die overwegen om te scheiden, in scheiding liggen of net gescheiden zijn.

Bij een scheiding komt zoveel kijken. Er komen zoveel onderwerpen op je af waarvan je niet direct een pasklaar antwoord op hebt. En los van alle zakelijke dingen die moeten worden geregeld zoals het ouderschapsplan, de woning, het financiële plaatje waaronder de verzekeringen, pensioenen en onder andere de alimentatie  vallen is er een heel groot belangrijk gedeelte tijdens de scheiding wat vaak gewoon opzij wordt geschoven.

Emoties – het ondergeschoven kind

Bij elke scheiding die wordt geregeld bij de mediator of advocaat worden de emoties besproken, omdat het anders best moeilijk wordt, zo niet onmogelijk, om aan de slag te gaan met het zakelijke gedeelte van de scheiding. In alle honderden gesprekken die ik de afgelopen jaren gevoerd heb met mensen die in scheiding lagen, maar ook die net gescheiden waren bleven de emoties naar boven komen. Was de scheiding geregeld maar konden ze niet meer met hun ex-partner samen zijn. Of konden ze dat pas nadat ze jaren eindelijk de strijdbijl wilden begraven in het belang van de kinderen. Hoe erg kan het zijn wanneer je jaren, maar dan ook echt jaren in een na-vecht-scheiding blijft zitten?

Geen feest en verreweg goed voor je gezondheid

Hoewel ik ooit zelf de beslissing had genomen om te scheiden, was de pijn en het verdriet er niet minder om. De pijn en het verdriet dat mijn kinderen hadden toen ze het hoorden, maar ook de jaren daarna. Het gemis van hun beide ouders bij elkaar, maar ook het niet goed kunnen communiceren van hun ouders.

Wat ik juist niet wilde, gebeurde. Ik wilde niet een slechte relatie met de vader van mijn kinderen. En wat kregen wij…….ik denk dat je dat wel kunt raden. En hoe ik ook ploeterde om het goed te krijgen tussen ons, niets hielp. Maar dan ook echt helemaal niets. Want heel diep van binnen sudderde het verdriet, de pijn en de frustratie van het mislukte huwelijk door.

Zoals je misschien al weet en gelezen hebt in mijn bio of in het Ebook, heb ik een hele harde les nodig gehad om met beide benen weer op de grond te komen. Een zwaar auto-ongeluk heeft mij doen beseffen dat het leven ineens zomaar afgelopen kan zijn. En dat je verplicht bent aan jezelf om hier het mooiste en het beste uit te halen. Wat ik het allerliefste wil is jou helpen om Grip te krijgen op je scheiding, je emotionele blokkades te doorbreken, zodat je heel veel sneller dan dat ik heb gedaan, door kunt gaan met je puurste en mooiste leven.

Elke dag is een dag om te koesteren, om nieuwe herinneringen te maken. Het leven is eindig en elke dag wordt je leven een dag korter.

Emoties kunnen je volledig blokkeren in wie je bent en wat je doet.

Regelmatig zal ik verhalen delen van mensen die mij dierbaar zijn geworden, en die mij hun verhaal toevertrouwden. Aan hen heb ik toestemming gevraagd om hun verhalen te mogen delen met jou. De achternaam van de betreffende mannen en vrouwen zal ik wegens privacy niet noemen. Niet dat scheiden een taboe is. Of toch wel? Maar omdat het gaat om de privacy van deze mannen en vrouwen en ik deze heel erg respecteer.

De aftrap van de verhalenreeks doe ik met een verhaal over mijn grootste en belangrijkste emotie die mij jarenlang heeft geblokkeerd. Mijn grootste emotie was ANGST. Angst omdat ik niet wist wat mij allemaal te wachten stond, angst omdat ik niet wist hoe het financieel allemaal zou gaan, angst omdat ik alleen zou zijn. Dit zijn jarenlang negatieve gedachten geweest die mij in de ban hebben gehouden. Angst heeft mij geblokkeerd om me zelf verder te durven ontwikkelen. Ik verschool mezelf achter de zorg voor de kinderen en werkte hier en daar. Maar niet met enorme overgave of passie, maar gewoon omdat het zo hoorde.

Wat is ANGST eigenlijk?

Volgens de Dikke van Dalen is angst een gevoel van beklemming, van vrees, van onveiligheid of van onzekerheid.

Angst heeft een verlammende werking en is een veel voorkomende emotie bij scheiding. Het is een emotionele blokkade die je leven, en daarmee ook het scheidingsproces behoorlijk in de weg kunnen staan. Het kan zelfs zo’n impact hebben dat het je niet meer lukt om te functioneren en je zelfs ziek kunt worden.

En juist daarom is het zo belangrijk dat je je emoties leert herkennen, erkennen en de blokkades die ontstaan zijn gaat doorbreken. En dat scheidingen niet een heel erg populair onderwerp is om volle zalen mee te trekken, dat begrijp ik als geen ander.

Maar het word toch echt anders wanneer ik jou samen met gelijkgestemden kan helpen om emotionele blokkades te doorbreken. En daarmee aan een nieuw hoofdstuk in je leven te beginnen, zodat je je puurste en mooiste leven kunt leven en omdat scheiden ook een nieuw begin is.

Heb je vragen na aanleiding van deze blog, dan kun je me mailen (info@colettecosijn.nl) of me bellen (0627022736).